Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή κριτική από αντιπολίτευση και Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Τερέζα Μέι για το «σκληρό Brexit»

Σκληρή κριτική άσκησε σήμερα ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, με αφορμή την εκτενή ομιλία της στη οποία ανέλυε το όραμά της για ένα «σκληρό Brexit».

Όπως ξεκαθάρισε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., αλλά θα επιδιώξει τη σύναψη μιας τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τους «27».

Η προσέγγιση αυτή (η οποία χαρακτηρίζεται από τον διεθνή τύπο ως «σκληρό Brexit») αποτελεί την επιλογή της Βρετανίδας πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωζώνη, και συνοψίζεται σε δώδεκα σημεία τα οποία παρουσίασε σήμερα.

Αυτό το όραμα ωστόσο δεν είναι και τόσο αρεστό στον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η πρωθυπουργός της Βρετανίας φαίνεται να θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

«Η κα Μέι είπε σήμερα ότι θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και ταυτόχρονα να διατηρήσει την πρόσβαση σε αυτή. Δεν ξέρω πώς θα το δεχτούν αυτό στην Ευρώπη… Ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το Brexit για να μετατρέψει τη Βρετανία σε έναν φορολογικό παράδεισο στις ακτές της Ευρώπης. Το είπε σαν απειλή στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους 27 της ΕΕ, όπως στην πραγματικότητα είναι μια απειλή για τις δουλειές, τις υπηρεσίες και το επίπεδο ζωής των Βρετανών», δήλωσε ο Κόρμπιν σε σημερινές του δηλώσεις.

Το σκληρό Brexit θα «πονέσει» πιο πολύ τη Βρετανία

Παρά τα θετικά σχόλια που συγκέντρωσε η ομιλία της Μέι για τη σαφήνειά της σε ένα θέμα που μέχρι πρότινος παρέμενε ομιχλώδες, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν με δηλώσεις τους ότι αυτή η «σκληρή» προσέγγιση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη Βρετανία.

«Θλιβερή διαδικασία, σουρεαλιστικοί καιροί, αλλά τουλάχιστον μια πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit. Οι 27 της ΕΕ ενωμένοι και έτοιμοι να διαπραγματευτούν μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Βόλκερ Τρέιερ, επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ήταν περισσότερο επικριτικός στις δηλώσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στις εμπορικές σχέσεις του ΗΒ με τη χώρα του.

«Αναμφίβολα το σκληρό Brexit περιορίζει τις πιθανότητες ανάπτυξης και στις δύο πλευρές της σήραγγας της Μάγχης. Ωστόσο για τη Βρετανία η οικονομική ζημιά θα είναι μεγαλύτερη» τόνισε ο Τρέιερ, συμπληρώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να «περιορίσει την οικονομική του ελκυστικότητα».

Φερχόφστατ: Η Μέι δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, επίσης, τόνισε ότι θα αποτελούσε «ψευδαίσθηση» αν κάποιος θεωρούσε ότι η Βρετανία μπορεί να απολαύει τα πλεονεκτήματα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς ταυτόχρονα να αποδέχεται τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή.

Και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία για το Brexit που θα σημάνει ότι η Βρετανία θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιοδήποτε άλλο κράτος πλήρες μέλος της.
Σέλινγκ: Σε πέντε χρόνια το Brexit

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Γεργκ Σέλινγκ, σχολιάζοντας την άποψη της Τερέζα Μέι ότι η διαδικασία αποχώρησής αναμένεται νια διαρκέσει δύο χρόνια, δήλωσε από την πλευρά του ότι «το Brexit θα πάρει πέντε χρόνια μάλλον, παρά δύο».

«Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί», πρόσθεσε.

Tags
Back to top button