Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

Σκληραίνει η μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου: Ξεκινούν απελάσεις - Χτίζονται κλειστά κέντρα

Η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα σε θέματα μετανάστευσης, καθώς η συνεχιζόμενη ροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία και από τα κατεχόμενα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας τους.

Πρόκειται να δημιουργηθούν κλειστές δομές για φιλοξενία όσων εισέρχονται παρανόμως στις ελεύθερες περιοχές και να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 18.000 αιτήσεις ενώ περίπου 4.000 αιτήσεις που έχουν απορριφθεί βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου για επανεξέταση. Η Λευκωσία έχει ζητήσει την βοήθεια της ΕΕ ώστε να συμβάλλει με οικονομικούς πόρους και προσωπικό στη ταχεία εξέταση των αιτήσεων.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν απελάσεις χιλιάδων αλλοδαπών που βρίσκονται παρανόμως στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εναντίον τους εκκρεμούν διατάγματα σύλληψης και απέλασης. Και σε αυτή τη περίπτωση θα ζητηθεί η βοήθεια της ΕΕ ώστε να επιτευχθούν οι επαναπροωθήσεις στις χώρες καταγωγής των αλλοδαπών. Μεγάλο πρόβλημα είναι η άρνηση διαφόρων χωρών να δεχθούν τους υπηκόους τους αλλά και η απουσία ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία καταστρέφουν οι ίδιοι οι αλλοδαποί για να καθυστερήσουν την απέλασή τους.

Στο πλαίσιο των μέτρων, θα περιοριστούν οι άδειες για φοίτηση αλλοδαπών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάποια εξ αυτών λειτουργούν απλώς για προσέλκυση υπηκόων από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, οι οποίοι μετά την εγγραφή τους εξαφανίζονται και εργάζονται παράνομα μέχρι αν εντοπιστούν και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, καθώς η διαδικασία λόγω των καθυστερήσεων εξασφαλίζει παραμονή για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 20 Αιγυπτίων που αιτήθηκαν εγγραφή σε ιδιωτικό κολέγιο και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κανένα σκοπό να φοιτήσουν. Απορρίφθηκαν και οι 20 αιτήσεις.

Ένας άλλος περιορισμός θα αφορά την σύναψη πολιτικών γάμων καθώς λειτουργούν κυκλώματα που στήνουν εικονικούς γάμους μεταξύ αλλοδαπών από μη ευρωπαϊκές χώρες με γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Με αυτό τον τρόπο, Ασιάτες και Αφρικανοί καθίστανται σύζυγοι Ευρωπαίων υπηκόων και εξασφαλίζουν διαμονή και διακίνηση στην ΕΕ.

Προσφάτως η Ρουμανία ζήτησε από τη κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα καθώς διαπιστώθηκε ότι 438 Ρουμάνες έκαναν το τελευταίο διάστημα εικονικούς γάμους στη Κύπρο. Πολλές εξ αυτών έχουν οικογένειες στη Ρουμανία και είναι ήδη έγγαμες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που «γαμπρός» και «νύφη» συστήθηκαν για πρώτη φορά μπροστά στον δήμαρχο την ώρα του πολιτικού γάμου.

Στην πράσινη γραμμή εντείνονται οι περιπολίες ενώ σύντομα θα μπουν κάμερες σε σημεία που παραμένουν αφύλακτα.

Tags
Back to top button