Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Συντριβή ρωσικού δορυφόρου - Η έκρηξη παρήγαγε περίπου 1.500 θραύσματα

Η Ρωσία, πριν λίγες μέρες δοκίμασε τη χρήση ενός αντι-δορυφορικού πυραυλικού συστήματος (ASAT), καταστρέφοντας το δικό της δορυφόρο Kosmos 1408.

Η έκρηξη παρήγαγε περίπου 1.500 θραύσματα που μπορούμε να ανιχνεύσουμε και χιλιάδες ακόμα μικρότερα που δεν είναι ανιχνεύσιμα. Όλα αυτά βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά κινούμενα με χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα, αποτελώντας απειλή για οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα τους. Μάλιστα σήμανε συναγερμός και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναγκάζοντας τους αστροναύτες να αναζητήσουν καταφύγιο στις διαστημικές κάψουλες.

Οι διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για να υπολογίσουν την τροχιά των αντικειμένων και το Space Surveillance and Tracking (SST) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησε δύο απεικονίσεις που αποκαλύπτουν τι συνέβη από τη στιγμή που ο ρωσικός πύραυλος πέτυχε το δορυφόρο.

​​​​​​​, ενώ φαίνεται και πόσο κοντά πέρασε ο ISS από αυτά. Ένας καθηγητής μηχανικής στο University of Southampton δημιούργησε τη δική του απεικόνιση, τονίζοντας πως τη στιγμή της έκρηξης, κάθε θραύσμα πήρε ώθηση που το έστειλε σε υψηλότερο ή χαμηλότερο υψόμετρο και κάθε θραύσμα κινείται με διαφορετική ταχύτητα ανάλογα το ύψος της τροχιάς του.

Παρόλο που ξεκίνησαν όλα μαζί, αυτό που βλέπουμε είναι πως αυτά σε υψηλότερες τροχιές θέλουν περισσότερο χρόνο να κάνουν το γύρο της Γης και αυτά με μικρότερες τροχιές θέλουν λιγότερο χρόνο. Οπότε αυτά που είναι χαμηλότερα κινούνται πιο μπροστά από αυτά που είναι ψηλότερα. Και αυτό είναι που τα κάνει να απλώνονται.

Το νέφος θραυσμάτων θα συνεχίσει να απλώνεται με τον καιρό. Αυτά που βρίσκονται σε χαμηλότερες τροχιές θα πέσουν στη Γη και θα καούν στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα, αλλά αυτά σε υψηλότερες τροχιές μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ακόμα και δεκαετίες. Το μόνο που χρειάζεται για αυτές τις “σφαίρες” είναι μία σύγκρουση για να θέσουν εκτός λειτουργίας ένα δορυφόρο ή ακόμα χειρότερα, να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές στον ISS ή στον κινεζικό διαστημικό σταθμό.

Αυτό δε θα είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα. Θα επηρεάσει τις αποστολές στο διάστημα τουλάχιστον για αυτήν και την επόμενη δεκαετία.
 

Tags
Back to top button