Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Συνέντευξη Λιαργκόβα: Την Ελλάδα εμπιστεύονται πλέον οι επενδυτές όχι την Τουρκία

Στον κόσμο των αγορών η εμπιστοσύνη είναι το άλφα και το ωμέγα. Είναι σημαντικό ότι οι ξένοι επενδυτές δανείζουν για πρώτη φορά με τόσο χαμηλό επιτόκιο την Ελλάδα και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες όπου αυτή απειλείται από την επιθετικότητα της Τουρκίας, δηλαδή σε μια περίοδο όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων, σημειώνει στο liberal.gr ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Αναδεικνύοντας μάλιστα την σημασία της αξιοπιστίας που αρχίζει να ανακτά η ελληνική οικονομία αλλά και της πρόσδεσης της χώρας στο ευρώ, θυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γείτονα, όπου το επιτόκιο για το 10ετές της ομόλογο είναι 12% και η λίρα βρέθηκε πρόσφατα σε ιστορικά χαμηλά , όταν την ίδια ώρα η Ελλάδα παρά τα όσα προβλήματά της μπορεί και δανείζεται με 1,5% και είναι σε θέση να σηκώσει όσα χρήματα θέλει από τις αγορές, έχοντας και τις πλάτες της ΕΚΤ. "Οι επενδυτές δηλαδή αγοράζουν Ελλάδα και πουλάνε Τουρκία", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.

Δύο πλέον είναι οι στόχοι της χώρας, όπως λέει, ο ένας η διατήρηση της παρουσίας της στις αγορές και ο άλλος η ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην χρειάζεται να κάνει χρήση του "μαξιλαριού" ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά ούτε και να απευθυνθεί στον ESM. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τι δείχνει το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και δανείστηκε δύο φορές μέσα στην κρίση;

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο καθώς και η χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,5% δείχνουν ξεκάθαρα εμπιστοσύνη στη χώρα μας και ειδικότερα στη μέχρι τώρα διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. Αμφότερες υπογραμμίζουν ότι οι αγορές επιβραβεύουν τελικά τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής.

- Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δανείζεται για 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,5%. Τι δείχνει αυτό;

Είναι πράγματι η πρώτη φορά κατά την οποία το κόστος δανεισμού είναι τόσο μικρό για ένα δεκαετές ομόλογο. Τον Μάρτιο του 2019, το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού ήταν 3,9%. Άρα η εμπιστοσύνη είναι το άλφα και το ωμέγα στην οικονομία. Και ειδικά στις αγορές. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να το κρατήσουμε για τους επόμενους μήνες.

Οι ξένοι επενδυτές δανείζουν στις σημερινές συνθήκες την Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο. Και μάλιστα σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων όπου η Ελλάδα απειλείται από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δείτε την οικονομία της Τουρκίας αλλά και τον στρατηγικό προσανατολισμό της και κάντε τη σύγκριση με την Ελλάδα. Το επιτόκιο για το 10ετές της Τουρκίας είναι ….12%!

Σκεφτείτε λοιπόν την νευρικότητα που προκαλεί ο Ερντογάν στους επενδυτές, όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα με την μεγάλη πτώση της λίρας σε ιστορικά χαμηλά, όταν την ίδια ώρα η Ελλάδα παρά τα όσα προβλήματά της μπορεί και δανείζεται με 1,5% και είναι σε θέση να σηκώσει όσα χρήματα θέλει από τις αγορές, έχοντας και τις πλάτες της ΕΚΤ. Οι επενδυτές δηλαδή “αγοράζουν” Ελλάδα και “πουλάνε” Τουρκία. Απόδειξη κι αυτό του πόσο σημαντικό είναι να είσαι δεμένος με το ευρώ!

- Το άλλο σκέλος αφορά την στρατηγική της χώρας. Τι δείχνει το γεγονός ότι η χώρα δανείζεται από τις αγορές αντί να απευθυνθεί στον ESM ή να πειράξει το «μαξιλάρι»;

Θα έλεγα ότι η χώρα έχει δύο στρατηγικούς στόχους. Ο ένας είναι η διατήρηση της παρουσίας της στις αγορές. Ο άλλος είναι η ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην χρειάζεται να κάνει χρήση του "μαξιλαριού" ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά ούτε και να απευθυνθεί στον ESM. Με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.

- Μήπως τελικά το 10ετές λόγω του QE Πανδημίας και του χαμηλού επιτοκίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την σχέση της με τους επενδυτές;

Ναι, ισχύει αυτό. Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία ήταν τα «χαμένα» όπλα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για δεκαετίες. Αξιοπιστία σημαίνει προσήλωση στους στόχους της οικονομικής πολιτικής της χώρας αλλά και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Η αξιοπιστία ενισχύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Με τη σειρά της, η εμπιστοσύνη βελτιώνει τις προσδοκίες και αυτές θα πριμοδοτήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επανόρθωση της οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής συνηγορούν στην παραπάνω υπόθεση.

Tags
Back to top button