Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα: Πρωτιά για την χώρα μας με 130 μέρες αναμονή για εκτέλεση συνταγών

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας κατέχει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά σε σχέση με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς αργεί σημαντικά η εκτέλεση συνταγών. 

Παραμένουν οι ελλείψεις σε 200 βασικά φάρμακα στην Ελλάδα. Αν και το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, έρευνες διαπιστώνουν πως η διάρκεια της έλλειψης για ορισμένα σκευάσματα στη χώρα μας σπάει ρεκόρ!

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union), για το διάστημα 2018 – 2023 η χώρα μας έρχεται πρώτη στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων σε έλλειψη, με το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 130 ημερών.

Έκτακτα μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Ακολουθούν:

  • η Γερμανία με μέσο όρο 120 ημέρες,
  • το Βέλγιο με 103 μέρες,
  • η Ιταλία με 90 μέρες
  • η Ισπανία με 72 μέρες αναμονή για εκτέλεση συνταγών στο φαρμακείο.

Ανάμεσα στις ελλείψεις βρίσκονται βασικά φάρμακα, όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιδιαβητικά, τα καρδιολογικά και δεκάδες άλλα. Οι ελλείψεις αυτές, προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην καθημερινότητα, αλλά ακόμη και την υγεία των ίδιων των ασθενών, που αναγκάζονται να μετακινούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο για την εκτέλεση των συνταγών τους, ενώ και οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δυσκολεύονται να τους εξυπηρετήσουν.

Π. Μαρινάκης: «Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή φαρμάκων»

Για το θέμα ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό:

«Παγκόσμιο και ευρωπαϊκό το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων. Στην χώρα μας είμαστε σε καλύτερη κατάσταση γιατί έχουμε την παραγωγή γενοσήμων γιατί οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και παράγουν και εξάγουν. Ο υπουργός Υγείας έχει εκδώσει 3 αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύει την εξαγωγή φαρμάκων. Έχει καταρτισθεί και σχετικός πίνακας από τον ΕΟΦ. Είναι μια κατάσταση που το Υπουργείο αντιμετωπίζει καθημερινά», σημείωσε ο ίδιος.

200 κωδικοί σε έλλειψη

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι σε έλλειψη πάνω από 200 κωδικοί βασικών σκευασμάτων. Ενώ εξαιτίας των ελλείψεων – σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» – αναβάλλονται ακόμη και χειρουργεία στα Νοσοκομεία.

Σε έλλειψη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βρίσκονται τα εξής φάρμακα:

  • Νευρολογικά: αντιεπιληπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά
  • Αντιδιαβητικά: ινσουλίνες, Tsesiba, Ozempic, Trulicity, Victoza
  • Ογκολογικά: Abraxane, Methotrexate, Aracytin, Kevzara, Fasturtec
  • Για αυτοάνοσα: Roactemra, Nulojix
  • Για ενδοκρινοπαθείς: Thyrohormone, Menopur, Natpar
  • Για καρδιοπαθείς: Actilyce, Metalyce
  • Για λοιμώξεις: Amoxyl, Augmentin, Zinadol

Οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε αλλά και την εξαγωγή πρώτων υλών για την κάλυψη αναγκών από Ινδία και Κίνα. Όμως το πρόβλημα με τις ελλείψεις έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Tags
Back to top button