![Συνεχείς τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο-Η ελληνική αντίδραση σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο](https://pro-news.gr/images/posts/February 2025/sinekhis-toyrkikes-stratiotikes-prokliseis-se-kypro-kai-aighaio-h.webp?b1ddd8f4b94b964a0cf0dfd8090a4940)
Οι Τούρκοι είναι γνωστό ότι δεν επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επισημαίνουν ρητά πως η μόνη αποδεκτή-βιώσιμη λύση, είναι ένα Ομόσπονδο κράτος στα πλαίσια μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ερντογάν και Τατάρ επιθυμούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Την παρούσα χρονική περιόδο καταγράφεται έντονη κινητικότητα από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, την οποία οι Τούρκοι επιθυμούν να τορπιλίσουν εν των γεννάσθαι, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τις επιθετικές βλέψεις τους, για κατάκτηση και της υπολοίπου ελεύθερης Κύπρου.
Αποβατική άσκηση Τούρκων πεζοναυτών στις ακτές της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα
Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων για την Κύπρο είναι το ακόλουθο x που αναφέρει:
Αμφίβιο Σώμα Πεζοναυτών στην ΤΔΒΚ.
«Εκπαίδευση Αμφίβιων Επιχειρήσεων» που διεξάγεται από μονάδες που σταθμεύουν στο İskele-Boğaz/ΤΔΒΚ υπό τη Διοίκηση του Αμφίβιου Σώματος των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">Amfibi Deniz Piyadeleri KKTC'de.<br><br>Türk Deniz Kuvvetleri Amfibi Kolordu Komutanlığına bağlı İskele-Boğaz/KKTC’de konuşlu birlikler tarafından icra edilen “Amfibi Harekât Eğitimleri”. <a href="https://t.co/3gXXiTDyxL">pic.twitter.com/3gXXiTDyxL</a></p>— MaviVatan.net (@mavivatannet) <a href="https://twitter.com/mavivatannet/status/1888182143827820670?ref_src=twsrc%5Etfw">February 8, 2025</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Από το παραπάνω επιβεβαιώνεται η σύσταση της νέας Διοίκησης του Αμφίβιου Σώματος των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στην οποία υπάγονται οι 3 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών της, με έδρες σε ειρηνική περίοδο αντίστοιχα, την Φώκαια, το Μουγιούκ Καραγάτς στην περιοχή του Ακσάζ και του Ελλησπόντου , με προωθημένη δύναμη επιπέδου μάλλον Τάγματος πεζοναυτών στην Ίμβρο.
Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας! Ο Έλον Μασκ καταργεί θέσεις εργασίας στο δημόσιο και αντικαθιστά τους υπαλλήλους με AI
Η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή του αεροπλανοφόρου της
Παράλληλα σύμφωνα με , έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια να κατασκευάσει ένα αεροπλανοφόρο επόμενης γενιάς, με το εκκολαπτόμενο έργο, το οποίο δεν έχει ακόμη επίσημα ονομαστεί, βλέποντας το πρώτο του συγκεκριμένο βήμα να υλοποιείται τον περασμένο μήνα.
Έχοντας ήδη στο οπλοστάσιο της το TCG Anadolu,η Τουρκία αποφάσισε να ξεκινήσει τη φάση σχεδιασμού για το εγχώριο αεροπλανοφόρο της κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Ιανουαρίου 2024 στην πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Hürriy.
Στη συνέχεια, το γραφείο σχεδιασμού του ναυτικού δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από 110 άτομα, για την επίβλεψη της κατασκευής του εγχώριου αεροπλανοφόρου.
Η φάση του εννοιολογικού σχεδιασμού έχει έκτοτε καρποφορήσει και το έργο έχει μεταβεί στη φάση κατασκευής. Η διαδικασία κοπής χάλυβα, ένα κομβικό ορόσημο στη ναυπηγική βιομηχανία, πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα.
Πάνω από 40 εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας είναι έτοιμες να παίξουν ρόλο στο σχεδιασμό και την κατασκευή του σκάφους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το αεροπλανοφόρο προβλέπεται να εκτείνεται σε 285 μέτρα μήκος, με βύθισμα 10,1 μέτρα, εκτόπισμα 60.000 τόνων και επιχειρησιακή ικανότητα να φέρει 50 αεροσκάφη.
Σε διπλάσια κλίμακα από το TCG Anadolu, το κατάστρωμα του νέου αεροπλανοφόρου έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 20 αεροσκάφη, ενώ το υπόστεγο του θα φιλοξενεί επιπλέον 30.
Το σκάφος θα επανδρώνεται από ένα σώμα περίπου 800 ατόμων και μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτονομία δράσης 60 ημερών στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό.
Αυτό το ναυτικό μεγαθήριο θα αυξήσει τη στρατηγική προβολή της Τουρκίας πέρα από τα χωρικά της ύδατα.
Θα επιτρέψει συνεχείς αεροπορικές επιχειρήσεις ανεξάρτητες από επίγειες βάσεις, ενισχύοντας έτσι τη σφαίρα επιρροής της χώρας, τη ναυτική αποτροπή και την εναέρια υπεροχή στη θάλασσα.
Διπλό φονικό στη Λάρισα: Ο δράστης πυροβόλησε με Καλάσνικοφ και αυτοκτόνησε-Είχε καρκίνο στο τελικό στάδιο ο 60χρονος
Ένα καθοριστικό πλεονέκτημα αυτού του αεροπλανοφόρου επόμενης γενιάς είναι η ικανότητά του να λειτουργεί σε διεθνή ύδατα ανεμπόδιστα από εδαφικούς περιορισμούς τρίτων, εξαλείφοντας την ανάγκη για άδειες υπερπτήσεων από ξένα κράτη.
Σχεδιασμένο να διασχίζει μέχρι τον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, το αεροπλανοφόρο δεν θα περιοριστεί μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Θα χρησιμεύσει ως μια πολύπλευρη πλατφόρμα, ικανή για αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, επιχειρήσεις εκκένωσης και προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές, παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη και υλικοτεχνικές δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων.
Με την ολοκλήρωση, η Tουρκία θα ανέλθει σε ένα ελίτ κλιμάκιο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα ως το πέμπτο έθνος ικανό να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ανεξάρτητα ένα αεροπλανοφόρο 60.000 τόνων ή μεγαλύτερου εκτοπίσματος.
Το TCG Anadolu ενσωμάτωσε απάρτια και οπλικά συστήματα σε εγχώριο ποσοστό της τάξης του 70%, ενώ το επερχόμενο αεροπλανοφόρο φιλοδοξεί να ξεπεράσει το όριο του 80%.
Η θέση της Ελλάδας
Η Τουρκία γιγαντώνεται εξοπλιστικά μέρα με τη μέρα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πολεμικό Ναυτικό της για την εξυπηρέτηση των επεκτατικών-αναθεωρητικών στόχων της στο πλαίσιο του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Παράλληλα προκαλεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα μετά τα γεγονότα στην Κάσο, πρόσφατα να στέλνει ο Ερντογάν τουρκική κορβέτα, βορείως της Κρήτης , εντός της ΑΟΖ μας, για να επιτηρεί την πόντιση καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μεγαλονήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα!!
Η χώρα μας θα πρέπει να αντιδράσει ΑΜΕΣΑ σε πολιτκοστρατιωτικό επίπεδο, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνονται προς εξέταση τα εξής:
1. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει αφού διαβουλευθούν με ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία, να προβούν στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αφού η χώρα μας επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα στην ΝΑ Μεσόγειο όπως ακριβώς έχει πράξει η Τουρκία.
Έτσι θα «έκοβαν το βήχα» στον Ερντογάν που ονειρεύεται η τουρκική ΑΟΖ να μπει σφήνα μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής νοτίως Καστελορίζου, να χαράξουν Τουρκία και κατεχόμενα ΑΟΖ με τη Συρία, μετατρέποντας την ΝΑ Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμούν ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ.
2.Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ΤΩΡΑ να απαιτήσουν από τις χώρες της ΕΕ την δημιουργία ΑΜΕΣΑ δύο αεροναυτικών βάσεων της Ένωσης με Διοίκηση-Επιτελείο σε Κρήτη και Κύπρο αντίστοιχα, που να διαθέτουν πολεμικά πλοία επιφανείας-υποβρύχια-drones-μαχητικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις που να σταθμεύουν μόνιμα σε αυτές, για αποτροπή οποιασδήποτε τουρκικής αποκοτιάς στη ΝΑ Μεσόγειο.
Πυλώνας στην κίνησή μας αυτή πρέπει να είναι Γαλλία αλλά και το Ισραήλ με το οποίο θα συσφίξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο όπως παρακάτω.
3.Επιπλέον υπογραφή με το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο στρατιωτικής συμφωνίας που να περιλαμβάνει δεσμεύσεις και μέτρα για αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση προσβολής τους από τρίτο κράτος.
4.Ενοποίηση της αεράμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο, με τις ισχυρότατες πολεμικές αεροπορίες Ελλάδας-Ισραήλ να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της αεράμυνάς τους.
5.Τέλος ΑΜΕΣΑ υπογραφή από την Κύπρο με τις ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνιών αγοράς οπλικών συστημάτων από αυτές, όπως πολεμικών πλοίων-μαχητικών αεροσκαφών-drones, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί διπλωματικά και στρατιωτικά μέσω αυτών η θέση της Μεγαλονήσου.
Κλείνοντας επισημάνω πως οι Τούρκοι την μόνη γλώσσα που τελικά καταλαβαίνουν δεν είναι αυτή της διπλωματίας και του διαλόγου, αφού δεν έχουν μετατοπιστεί ούτε κατ΄ ελάχιστο στις διεκδικήσεις τους σε βάρος του Ελληνισμού, αλλά αυτή της στρατιωτικής ισχύος.
Ωστόσο ο διάλογος με τους Τούρκους θα πρέπει να διατηρηθεί, κυρίως για κέρδος χρόνου, αφού όπως λέει και ο σοφός Ελληνικός λαός «έχε τον φίλο σου κοντά και τον εχθρό σου κοντύτερα»