Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Συνεδριάζουν ΝΑΤΟ, G7 και ΕΕ στις Βρυξέλλες, παρών και ο Μπάιντεν - Στο τραπέζι νέες κυρώσεις στη Ρωσία

H ευρωπαϊκή διπλωματία εστιάζει την προσοχή στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στη Γηραιά Ηπειρο το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα θα παραστεί στις έκτακτες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7, στις Βρυξέλλες.

Ουκρανοί σαμποτέρ τίναξαν στον αέρα υποδομές στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ (Βίντεο)-Χτυπήθηκε το ρωσικό αποβατικό Orsk;

Ο Μπάιντεν με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο περιθώριο της παρουσίας του στις Συνόδους Κορυφής, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει και νέες κυρώσεις, αλλά και την αυστηροποίηση των ήδη υπαρχουσών κατά της Ρωσίας, για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, όπως είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.

Επιπλεόν, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες το πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση ωστόσο δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button