Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στην Ελλάδα για το μπλακ άουτ στη Ιβηρική! Σε επιφυλακή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την 1η Μαΐου

Το καταστροφικό έριξε βαριά τη σκιά του πάνω από την Ελλάδα, σπέρνοντας φόβο για την ευαλωτότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρος, συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη, υπό το φως μιας απειλής που μοιάζει να πλησιάζει σαν αόρατος εχθρός. Στόχος: να διερευνηθούν οι δυσοίωνες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να επανεξεταστούν τα μέτρα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, που φαντάζει πιο εύθραυστη από ποτέ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δημήτριος Φούρλαρης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, και ανώτατα στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, όλοι ενωμένοι απέναντι σε έναν κίνδυνο που παραμονεύει.

Το «μαύρο χρήμα» βόμβα έτοιμη να εκραγεί! Η εφορία σφίγγει τον κλοιό... ενοικιαστές και ιδιοκτήτες παγιδεύονται

Στην άκρη του χάους: Οι περικοπές ως τελευταία άμυνα

Ο ΑΔΜΗΕ, φύλακας του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, κραδαίνει το δραστικό όπλο των περικοπών «πράσινης» ενέργειας, μια λύση που μοιάζει με απελπισμένη θυσία. Έτοιμος να περιορίσει πλήρως την έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ (κυρίως 3,5 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών που δεν ελέγχονται κεντρικά), ο Διαχειριστής βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου ενάντια στην κατάρρευση. Ήδη από το Σάββατο, προειδοποίησε για την ανάγκη υψίστης επαγρύπνησης, με ανανεωμένες εκτιμήσεις να επιβεβαιώνουν ότι η 29η Απριλίου παραμένει μια μέρα που ισορροπεί στο χείλος της καταστροφής.

Για να αποτραπεί το μοιραίο, ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει ότι χθες περικόπηκαν 30 GWh πράσινης ενέργειας, ενώ σήμερα οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν τις 40 GWh, με τις μεσημεριανές ώρες (12-16 μ.μ.) να αποτελούν το κρίσιμο πεδίο μάχης. Από την αρχή της άνοιξης, ο Διαχειριστής λειτουργεί σαν φρουρός σε καιρό πολέμου, δίνοντας εντολές για περικοπές ΑΠΕ κάθε φορά που το σύστημα απειλείται. Τα «crash test» της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα πέρασαν με επιτυχία, αλλά η σκιά της Πρωτομαγιάς πλησιάζει, φέρνοντας μαζί της νέους φόβους για το αν το σύστημα θα αντέξει.

Σκοτάδι στην Ιβηρική! Το μυστηριώδες μπλακ άουτ μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη;

Οι περικοπές, αν και αναγκαίες, αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα: την άνοιξη και το φθινόπωρο, η υπερπαραγωγή ΑΠΕ λόγω ηλιοφάνειας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, δημιουργεί μια επικίνδυνη ανισορροπία. Οι τεχνικοί περιορισμοί αναγκάζουν την ένταξη θερμικών μονάδων φυσικού αερίου, που «καταβροχθίζουν» τη ζήτηση, ενώ οι αργίες, με ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση, μετατρέπουν το σύστημα σε ωρολογιακή βόμβα.

Το μυστήριο της Ιβηρικής και η σκιά της κυβερνοαπειλής

Το μπλακάουτ στην Ισπανία και την Πορτογαλία παραμένει ένας άλυτος γρίφος. Η πορτογαλική REN αποδίδει τη διακοπή σε βλάβη στο ισπανικό δίκτυο, προκληθείσα από ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε ανώμαλες ταλαντώσεις σε γραμμές υπερ-υψηλής τάσης. Ωστόσο, η λειτουργία του ισπανικού συστήματος με 82% ΑΠΕ πριν την κατάρρευση εγείρει ερωτήματα για την αντοχή των δικτύων σε συνθήκες υπερπαραγωγής. Το σενάριο κυβερνοεπίθεσης, αν και δεν επιβεβαιώνεται, βαραίνει τη συζήτηση. Οι Αντόνιο Κόστα και Λουίς Μοντενέγκρο απέκλεισαν προσωρινά τέτοια πιθανότητα, αλλά η απουσία σαφών στοιχείων αφήνει χώρο για ανησυχία.

Στην Ελλάδα, η σύσκεψη στο ΥΠΕΝ εξέτασε το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας με σοβαρότητα. Η αύξηση των κινδύνων κυβερνοεπιθέσεων, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει θέσει την Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού. Η WindEurope ανέφερε έξι ύποπτα περιστατικά δολιοφθοράς σε καλώδια ενέργειας από το 2022 και 11 καταστροφές σε υποθαλάσσια καλώδια από το 2023. Παράλληλα, ο ACER εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για την προστασία δεδομένων, ενώ η οδηγία NIS2 της ΕΕ ενισχύει τα μέτρα κυβερνοασφάλειας για κρίσιμες υποδομές.

Ένας κόσμος στο σκοτάδι;

Το μπλακάουτ της Ιβηρικής χερσονήσου λειτουργεί ως προειδοποίηση: η μετάβαση στις ΑΠΕ, αν και αναγκαία, φέρνει νέες ευαλωτότητες. Η Ελλάδα, με τις περικοπές πράσινης ενέργειας ως μοναδικό ανάχωμα, βρίσκεται σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο και τις απρόβλεπτες απειλές. Η Πρωτομαγιά πλησιάζει σαν δυσοίωνο ορόσημο, ενώ η σκιά των κυβερνοεπιθέσεων και των ακραίων φαινομένων υπενθυμίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Tags
Back to top button