
Δεκάδες μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) άρχισαν σήμερα να παραδίδουν τα όπλα τους σε σπηλιά στο βόρειο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας αφοπλισμού της οργάνωσης.
Σε μια συμβολική αλλά κρίσιμη τελετή κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια, στις παρυφές του όρους Καντίλ – όπου βρίσκεται η κύρια βάση του PKK – ομάδα 30 έως 44 μελών παρέδωσε τον οπλισμό της. Τα όπλα τα έριξαν σε μεγάλη πυρά, ενώ η πλήρης καταστροφή τους αναμένεται να γίνει σε επόμενη τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τουρκικών και ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM).
Τέλος εποχής για το PKK;
Το PKK, που από το 1984 βρίσκεται σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος, αποφάσισε τον Μάιο την αυτοδιάλυσή του και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του, έπειτα από δημόσια έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η νέα πρωτοβουλία, μετά από σειρά αποτυχημένων ειρηνευτικών προσπαθειών, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με ελικόπτερα να επιτηρούν την περιοχή και κουρδικές δυνάμεις να την περικυκλώνουν. Δεν επετράπη η είσοδος σε μέσα καταγραφής εικόνας και ήχου, ενώ το οπτικό υλικό θα διανεμηθεί αργότερα στα ΜΜΕ.
«Καταστρέφουμε τα όπλα μας με ελεύθερη βούληση»
Σε ανακοίνωση της «Κοινωνικής Ομάδας Ειρήνης και Δημοκρατίας», που εκφράζει θέσεις του PKK, αναφέρεται:
Παρόντες στην τελετή ήταν Τούρκοι αξιωματούχοι – κυρίως στελέχη της ΜΙΤ – εκπρόσωποι της κουρδικής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, στελέχη του DEM, απεσταλμένοι της ιρακινής κυβέρνησης και δημοσιογράφοι.
Τι προηγήθηκε
Η απόφαση για αφοπλισμό ελήφθη στο συνέδριο του PKK τον περασμένο Μάιο, σε συνέχεια της έκκλησης του Οτσαλάν από τη φυλακή του Ιμραλί στις 27 Φεβρουαρίου. Η πρόταση είχε υποστηριχθεί και από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Για τον συντονισμό των ενεργειών, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περιοχές του Βορείου Ιράκ και στη Βαγδάτη.