Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων «βλέπει» ο Γ.Χαν - Αισιοδοξεί για μια ανθελληνική «λύση»

Αισιόδοξος για μια συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες εμφανίζεται με συνέντευξή του στην DW ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν βέβαια η αισιοδοξία του αυτή είναι ενάντια στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αφού η «λύση» προϋποθέτει ότι θα εκχωρηθεί το όνομα και τα δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Νομίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Την ίδια στιγμή και οι σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας έχουν βελτιωθεί, με τις δύο χώρες να δρομολογούν την υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας.

Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια κάνει καλή δουλεία. Χαιρετίζω επίσης ότι η αντιπολίτευση διαδραματίζει πλέον έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, επέστρεψε στη Βουλή και συμμετέχει πιο ενεργά στην πολιτική ζωή, κυρίως ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ» είπε ο κ. Χαν στη συνέντευξή του στη DW.

Βαρύνουσα και συνεχής η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν σημείωσε ότι «τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την απόφασή τους να μην ανοιχθεί κανένα περαιτέρω διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, έχουν ήδη αντιδράσει έναντι της βαρύνουσας σημασίας οπισθοδρόμησης στο πεδίο του κράτους δικαίου».

Ο αρμόδιος Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας & Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης σημείωνει ότι  «η έκθεσή μας καταδεικνύει ότι δυστυχώς αυτή η οπισθοδρόμηση αποτελεί μία διαρκή διαδικασία. Μόλις προ ολίγου παρατάθηκε επιπλέον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση της οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Τώρα πλέον εναπόκειται στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν την παρουσιασθείσα έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόλυτη ευκρίνεια», προσθέτει ο Χαν, ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τελευταίας – έντονα επικριτικής - έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Οι συστάσεις έχουν κάποιο νόημα μόνον εφόσον έχουν πιθανότητα εφαρμογής» και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος στην ερώτηση αν η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να συστήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ότι «μία σύσταση αυτού του είδους έχει μόνον τότε κάποιο νόημα, εφόσον υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής της.

Η πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ τάσσεται εναντίον ενός βήματος που κινείται πέραν των μέτρων που ισχύουν επί του παρόντος.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το de facto «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και της καθαρής προσαρμογής της ενταξιακής οικονομικής βοήθειας».

Στο ερώτημα σχετικά με την αξιοπιστία της Κομισιόν όταν κινείται με αυστηρότητα εναντίον των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από πλευράς της Πολωνίας, αλλά δεν πράττει το ίδιο στην περίπτωση της Τουρκίας, προς την οποία συνεχίζεται επιπλέον η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει στην απάντησή του ότι ήδη εντός του 2017 υπήρξε σαφής μετατόπιση των κονδυλίων για τομείς, όπως η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ελευθερία του τύπου, ενώ για την περίοδο 2018 – 2020 προβλέπεται μία μείωση κατά 40% στο πλαίσιο της λεγόμενης ενδιάμεσης αξιολόγησης από πλευράς Κομισιόν.
 

Tags
Back to top button