Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αυταδέλφων και των συν αυτοίς αναιρεθέντων 200 μαρτύρων, καθώς και του Οσίου Θεοφίλου.
Ο Άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής ανατράφηκε με τις αυθεντικές αρχές της πίστεως, αποφεύγοντας τον πειρασμό της υποκρισίας και του ψεύδους. Νεαρός επισκέφτηκε το μοναχό Στέφανο, ο οποίος του διεύρυνε τους πνευματικούς του ορίζοντες και τον δίδαξε πως να είναι αυθεντικός μοναχός πέρα και έξω από κάθε είδος κοσμικού φρονήματος. Με τη βοήθεια των γονέων του, έκτισε μοναστήρι στο όρος Σελέντιο, όπου και μόναζε.
Άγιος Παΐσιος: «Θα έρθουν δύσκολα χρόνια. Πρέπει να παίρνει στροφές το μυαλό»
Την εποχή του εικονομάχου Λέοντος του Ισαύρου, ο Θεόφιλος άφησε το μοναστήρι του και κήρυττε υπέρ της Ορθοδοξίας φρονιματίζοντας το θεοφιλή λαό. Γι’ αυτό το έργο του, φυλακίσθηκε στη Νίκαια και δέχτηκε ποικίλα βασανιστήρια. Ο Θεόφιλος, διατηρώντας τη φλόγα της πίστης και φέροντας τα τίμια στίγματα του μαρτυρίου, επέστρεψε στον τόπο της ασκήσεώς του, όπου και τον δέχθηκαν με τιμές οι άλλοι μοναχοί. Εκεί παρέδωσε το πνεύμα του στο Δικαιοκρίτη Κύριο.
Σημαντικά σταθερά πνευματικά εφόδια στον καθημερινό αγώνα του συνειδητού χριστιανού είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, η υπομονή, η ανδρειοσύνη, η επιμονή και η αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο. Τα ίδια όπλα κρατούν, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, το σύγχρονο άνθρωπο στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως και ιδιαίτερα τους νέους που δέχονται τα βέλη της λεγομένης «μεταμοντέρνας» ψηφιακής εποχής μας, σχήματα του ευμετάβλητου κόσμου μας.
Ακόμη, η αναφορά μας πιο πάνω στην αποφυγή του κοσμικού φρονήματος περιλαμβάνει όλους τους Χριστιανούς, ιδιαίτερα εκείνους που επιλέγουν την οδό του μοναχισμού, όπου ο αγώνας αποφυγής του κοσμικού φρονήματος είναι καθημερινό έργο προς τον αγιασμό και την τελείωση.
Άλλωστε, για όλους τους Χριστιανούς ισχύει το ότι δεν είναι ο τόπος αλλά ο τρόπος διαβίωσης με προοπτική την πορεία για ένωση με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.