Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων Ολυμπά, Ροδίωνος, Σωσιπάτρου και Τερτίου, καθώς επίσης του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου και του μάρτυρος Ορέστου, ο οποίος καταγόταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας. Επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ο ηγεμόνας Μάξιμος προσπάθησε με ποικίλους τρόπους να τον δελεάσει για να αρνηθεί το Χριστό. Τέλος, διέταξε και τον έδεσαν πάνω σε ένα ατίθασο άλογο, που έσυρε τον Άγιο πίσω του. Με αυτόν το μαρτυρικό τρόπο ο Άγιος Ορέστης παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο.

Ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στο 1840 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Οι γονείς του πτωχοί, αλλά πλούσιοι σε αρετές, του προσέφεραν χριστιανική ανατροφή μέχρι τον πρόωρο θάνατό τους.

Σε ηλικία 26 περίπου ετών πήγε στη Μονή Φλαβιανών του Τιμίου Προδρόμου, όπου αργότερα εκάρη μοναχός και από Θεόδωρος, που ήταν το κοσμικό του όνομα, μετονομάσθηκε Αρσένιος.

Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκονος στα Φάρασα, με σκοπό να μάθει ελληνικά γράμματα στα παιδιά. Κατόπιν, σε ηλικία τριάντα ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στην Καισάρεια.

Ο Άγιος Νεκτάριος Συκοφαντούμενος και Διωκόμενος

Ο Άγιος Αρσένιος θεράπευε απροσωπόληπτα τον ανθρώπινο πόνο σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Ζούσε με αυταπάρνηση. Διαφύλαξε το ποίμνιό του τόσο από τους Τούρκους, για να μην αλλαξοπιστήσει, όσο και από τους προβατόσχημους λύκους, που προσπαθούσαν με αιρετικές δοξασίες να αλώσουν την ποίμνη του Χριστού.

Έζησε πολλές πνευματικές εμπειρίες μέσα από τη ζωντανή πίστη και τη θερμή προσευχή. Αξιώθηκε από το Θεό της πληροφορίας ότι ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής του θα έφευγε από τη Μικρά Ασία για την Ελλάδα στις 14 Αυγούστου το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών και γνώριζε εκ των προτέρων για την κοίμησή του. Επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και εν ζωή και μετά θάνατον.

Σύμφωνα με το απολυτίκιό του, αναδείχθηκε σκεύος τίμιο του Παρακλήτου και παράδειγμα Οσίου και Αγίου που γέννησε ο 20ός αιώνας. Για τη ζωή του έχει γράψει ο σύγχρονος Άγιος, ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, που μικρό παιδάκι στα Φάρασσα, τον είχε βαπτίσει ο Άγιος Αρσένιος.

Πανηγυρίζουν σήμερα οι ναοί του Αγίου Αρσενίου στη Δασούπολη της Λευκωσίας, στη Λεμεσό και στην κοινότητα Κυπερούντας.

Πρότυπα για όλους μας οι σημερινοί τιμώμενοι Άγιοι Απόστολοι, ο Μάρτυρας Ορέστης και Όσιος Αρσένιος. Μαρτύριο και άσκηση είναι δύο δρόμοι οι οποίοι και συμπορεύονται και διακρίνονται στην πορεία του ανθρώπου, με προοπτική τη μετοχή στην αιώνια χαρά και ευλογία του Παραδείσου.

Tags
Back to top button