Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σήμερα θα καταστραφεί στην ατμόσφαιρα της Γης ένας Πρωτοποριακός δορυφόρος της Ευρώπης (Βίντεο)

 

Ένας πρωτοποριακός ευρωπαϊκός δορυφόρος αναμένεται να πραγματοποιήσει μέσα στην ημέρα μια ανεξέλεγκτη, πύρινη βουτιά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο ERS-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (Esa) εκτοξεύτηκε το 1995 και επί 16 χρόνια παρατηρούσε τον πλανήτη μας από το διάστημα, μέχρι το τέλος της αποστολής του το 2011.

Επί δύο μήνες η ESA πραγματοποίησε δεκάδες ελιγμούς εξόδου του δορυφόρου από την τροχιά, ώστε αυτός να καταστραφεί με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό θα συμβεί σήμερα.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου, βάρους 2 τόνων, θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, είναι πιθανό κάποια μικρά τμήματα να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Το πιθανότερο είναι ότι τα θραύσματα αυτά θα πέσουν στη θάλασσα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη.

Η ESA εκτόξευσε δύο σχεδόν πανομοιότυπους δορυφόρους τηλεπισκόπησης της Γης (Earth Remote Sensing - ERS) τη δεκαετία του 1990. Ήταν οι πιο εξελιγμένοι πλανητικοί παρατηρητές της εποχής τους, μεταφέροντας μια σειρά από όργανα για την παρακολούθηση των αλλαγών στη γη, στους ωκεανούς και στον αέρα.

Παρακολουθούσαν τις πλημμύρες, μετρούσαν τις θερμοκρασίες της ηπειρωτικής και της ωκεάνιας επιφάνειας, παρακολουθούσαν την κίνηση των πάγων και «αισθάνονταν» το κύρτωμα του εδάφους κατά τη διάρκεια των σεισμών. Ο ERS-2, ειδικότερα, είχε και τη δυνατότητα μέτρησης του στρώματος όζοντος της Γης.

Tags
Back to top button