Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο αγροτών: Πάνω από 120 τρακτέρ βρέθηκαν στο Σύνταγμα - Αποχωρούν στις 11 (Βίντεο)

Σήμερα Τετάρτη, μετά τις 11 οι αγρότες που έμειναν όλο το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος γυρίζουν πίσω με τα τρακτέρ τους μετά το χθεσινό συλλαλητήριο. Επιστρέφουν ενώ ανανεώνουν το ραντεβού τους στα μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους. Κάποιοι μάλιστα είχαν την ιδέα να μείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όμως αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο σχεδιασμός και να αποχωρήσουν ανά τμήματα, με τον ίδιο τρόπο που ήρθαν στην Αθήνα.

Στα μπλόκα, οι Έλληνες αγρότες, θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ή θα υπάρξουν άλλες μορφές κινητοποίησης. Το μήνυμά τους εστάλη με την παρουσία περισσότερων από 8.000 αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων στο ειρηνικό συλλαλητήριο που έγινε χθες στο Σύνταγμα. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει κάτι επιπλέον, χαρακτήρισε το χθεσινό συλλαλητήριο, μέσο πίεσης που θα χρησιμοποιήσει προς τις Βρυξέλλες.

Το συλλαλητήριο δεν είχε μόνο... τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.


Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.

 

Η επιστροφή και τα αιτήματα



Στο σχέδιο της επιστροφής τώρα, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε, σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους Αθηναίους: Το κονβόι των περισσότερων από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας να αποχωρήσει σε τρία γκρούπ, ένα από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και στη συνέχεια τα άλλα δύο γκρούπ με 78 και 90 τρακτέρ αντίστοιχα.

Οι αγρότες έχουν στον πυρήνα των αιτημάτων τους μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Ξεχωριστή στο συλλαλητήριο ήταν η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 

Tags
Back to top button