Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Bλέπει «συγκάλυψη» από την πίσω πόρτα στα Τέμπη

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η χθεσινή ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του για το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, εξαπολύοντας βολές κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για τους χειρισμούς τους στις υποθέσεις των Τεμπών, της Πύλου και των υποκλοπών.

Απρόσμενα επίκαιρη η εκδήλωση, όπως παρατήρησε λόγω της θεματολογίας της ο πρώην Πρωθυπουργός, έγινε αφορμή για την «επιστροφή» του Αλέξη Τσίπρα σε αμιγώς αντιπολιτευτικούς τόνους, ζητώντας, εν κατακλείδι, να φέρει η κυβέρνηση τον εφαρμοστικό νόμο για την ευθύνη των υπουργών. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, προκαλεί ερωτηματικά απέναντι σε ενδεχόμενη αμνήστευση μελών του υπουργικού συμβουλίου, σε μια χρονική στιγμή εκκίνησης κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όπως η Προανακριτική Επιτροπή κατά του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου. Σε περίπτωση μάλιστα που η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση παραμένει σε εκκρεμότητα παρά τον όγκο των νομοθετημάτων της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία, τότε δημιουργεί συνθήκες συγκάλυψης από την… πίσω πόρτα, όπως σχολίαζαν συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά ως ενορχηστρωτή του μπαζώματος και της συγκάλυψης στα Τέμπη, αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών, σε μια προσπάθεια να προσωποποιήσει τις ευθύνες στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η επομένη των Τεμπών είναι και ο πιο αδιάψευστος καθρέφτης της υποκρισίας, του κυνισμού, της καθεστωτικής αδιαφορίας θα έλεγα, για τις ανθρώπινες ζωές. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης». Στο ίδιο πλαίσιο, «είναι βαρύτατες οι ευθύνες όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 23», παρατήρησε. «Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρη των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων. Ήταν οι συνωμοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι» συνέχισε ο πρώην Πρωθυπουργός, με φόντο τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, για να ασκήσει δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, «μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι πεντέμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση, ενώ έχει φέρει στη Βουλή εκατοντάδες αλλαγές στη ποινική νομοθεσία, ενώ έχει ψηφίσει άλλους εκτελεστικούς νόμους, δεν έχει τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και αναρωτιέμαι γιατί: Μήπως το ξεχάσανε ; Μήπως τους διέφυγε; Ή μήπως μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη, υπάρχει σκοπιμότητα;» διερωτήθηκε με νόημα ο πρώην Πρωθυπουργός.

Τα Τέμπη ανοίγουν τον δρόμο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Ο Μητσοτάκης οργάνωσε τις παρακολουθήσεις


Αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης «οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του. Γιατί, ας μη ξεχνάμε μια κρίσιμη παράμετρο: Μόλις ενάμισι μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχαμε εκλογές», περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αν γίνονταν τότε γνωστά, όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών, απλώς δυστύχημα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «και η αναζήτηση ευθυνών δε θα διαχέονταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δε θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ως και τη μέρα των εκλογών».
 

«Απόστημα» σε τμήμα της Δικαιοσύνης


Για τη Δικαιοσύνη, ο πρώην Πρωθυπουργός εκτίμησε πως «υπάρχουν δικαστές που σέβονται το λειτούργημά τους και προσπαθούν για το καλύτερο. Το απόστημα αφορά δυστυχώς ένα τμήμα της ηγεσίας της». Συγκεκριμένα, «τον Οκτώβρη του 23 όταν οι εισαγγελείς πρωτοδικών έχοντας κάνει μια πολύ ουσιαστική και ποιοτική δουλειά, ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν τη λίστα των θυμάτων του Predator με τις λίστες των ατόμων που είχε παρακολουθήσει η ΕΥΠ, και να επιβεβαιώσουν την προφανή συνάφεια, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τους πήρε την υπόθεση από τα χέρια». Κατά τον κ. Τσίπρα, «έπρεπε, βλέπετε, η υπόθεση αυτή να πάει σε ασφαλέστερα χέρια. Και πήγε. Τώρα ίσως μπορεί κανείς να καταλάβει και να εξηγήσει τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η κυρία Εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το κράτος δικαίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας». «Όταν στην αίθουσα της Γερουσίας διέπραξα το ατόπημα να ασκήσω κριτική στη δικαιοσύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών» θυμήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός. Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε 3+1 προτάσεις για την Δικαιοσύνη, δηλαδή αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσίας δικαιοσύνης, μείωση αριθμού αντιπροέδρων, αλλά και χρονικό όριο ανάληψης θέσης μετά την συνταξιοδότηση τους.

Ωστόσο, «από ότι φαίνεται η μόνη ισχυρή παρέμβαση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των υποκλοπών, ήταν αυτή απέναντι στην, από το Σύνταγμα αρμόδια, ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, και τον κο Ράμμο, προκειμένου να μην ολοκληρώσει το έργο της και να μην αποκαλύψει τα πειστήρια του εγκλήματος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα το βαθμό προβληματισμό του και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.
 

Παγίωση για «το δίκιο του ισχυρού»


Όπως παρατήρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, «βλέπουμε με την επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, πόσο αμφισβητείται πλέον η χρησιμότητα του Διεθνούς δικαίου, ως κανονιστικού πλαισίου επίλυσης διεθνών διαφορών. Και πώς τη θέση του παίρνει ένας και μόνο κανόνας : Το δίκιο του ισχυρού». Όταν με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, η νέα αμερικανική ηγεσία δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να παραβιάσει τα σύνορα άλλων χωρών και να εμπλακεί στα εσωτερικά και στις εκλογές τους. Υπονομεύοντας εκλεγμένες κυβερνήσεις και στηρίζοντας ακροδεξιά κόμματα. Καθοδηγούμενη μάλιστα, επισήμως, από τα επιχειρηματικά συμφέροντα δισεκατομμυριούχων που ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θεσπίζουν ολοένα και λιγότερους ελέγχους για την αντιμετώπιση των fake news», όπως είπε. «Αυτή είναι η νέα διεθνής πραγματικότητα. Και πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πολύ σκοτεινής εποχής», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Και έχει σημασία αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα να μην την αγνοήσουμε. Να μας προβληματίσει και να μας διεγείρει. Γιατί αν αποδεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, θα το αποδεχτούμε και στις χώρες μας, στις κοινωνίες μας, στη ζωή μας. Θα αποδεχθούμε η δημοκρατία και η δικαιοσύνη να καταληφθούν από ολιγάρχες και μεγάλα συμφέροντα», υποστήριξε ο πρώην Πρωθυπουργός, προβλέποντας ότι «θα αποδεχθούμε οι κυβερνήσεις να ελέγχουν την ενημέρωση, τη δικαιοσύνη, τις ζωές μας. Και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να αγωνιούμε, τόσο για το διεθνές δίκαιο, όσο και για το κράτος δικαίου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
 

«Ζητείται Ελπίς»


Με αυτά τα δεδομένα, «σε μια τέτοια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ, επιβάλλεται απ’ όλους, κατά τη γνώμη μου, και κυρίως από το προοδευτικό φάσμα του πολιτικού μας συστήματος, από κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, κάθε συλλογικότητα, μια νέα περίσκεψη. Και μια νέα ανάγνωση και στάση, χωρίς τα χτεσινά στερεότυπα και τους κομματικούς, μικροκομματικούς, ή και προσωπικούς εγωισμούς» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας καθαρό μήνυμα προς τα προοδευτικά κόμμα της χώρας, αλλά και τις ηγεσίες τους. Αναφερόμενος στα μεγάλα συλλαλητήρια, «η πρωτοφανής στον όγκο, αλλά και στην ώριμη και δημοκρατική αποφασιστικότητα, πρόσφατη κινητοποίηση, με το αίτημα για δικαιοσύνη, φως, οξυγόνο, αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια απάντηση ελπίδας. Γιατί συνένωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με διαφορετικές πολιτικές ή και κομματικές προτιμήσεις, διαφορετικά ιδεολογικά πιστεύω, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε μια μαχητική ομοφωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης», όπως είπε.

Με την κοινωνία να λειτουργεί προωθητικά, αλλά και κινηματικά, «εδώ προκύπτουν από την πραγματικότητα κρίσιμα ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν ότι παραμένουν πιστές, κάθε μια με το δικό της τρόπο φυσικά, στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες» σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό.
 

«Η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή»


«Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη ; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;», διερωτήθηκε -μάλλον ρητορικά- ο Αλέξης Τσίπρας. «Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις» επισήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός κρούοντας τον κώδικα προς τα προοδευτικά αντιπολιτευτικά έδρανα. «Σε κάθε περίπτωση, τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας άπαντες στο προοδευτικό ημισφαίριο προ των ευθυνών τους.

Tags
Back to top button