Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σφοδρές μάχες της Χεζμπολάχ με τις Ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο λιβανικό χωριό Ράμια!

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Κυρική ότι πολεμάει τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούν να διεισδύσουν στο χωριό Ράμια στον νότιο Λίβανο, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι τρίτος κυανόκρανος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα τραυματίστηκε την Παρασκευή εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης του Ισραήλ με το υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό κίνημα.

, ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δυτικές χώρες να καταδικάσουν τις επιθέσεις. Η UNIFIL τις χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην οποία χαρακτήριζαν τις επιθέσεις αυτού του είδους «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τις δυνάμεις της UNIFIL, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την «οργή» της και αξίωσε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον κυανοκράνων.

Ισραηλινά άρματα μάχης «εισέβαλαν με τη βία» σε βάση της UNIFIL στον Λίβανο-Ο Ερντογάν παράτεινε την παρουσία της τουρκικής δύναμης στον Λίβανο

Στο μεταξύ στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με γιατρούς του παλαιστινιακού θύλακα, και οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται βαθύτερα στην περιοχή της Τζαμπάλια, όπου, σύμφωνα με διεθνείς υπηρεσίες αρωγής, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Κάτοικοι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων, δήλωσαν ότι σφυροκοπάται από τις ισραηλινές δυνάμεις από αέρος και ξηράς.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 320 βλήματα από τον Λίβανο στο Ισραήλ τη χθεσινή ημέρα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την ίδια ώρα κλειστές για τον κόσμο περιοχές γύρω από ορισμένες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Επίσης χθες ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης από τους κατοίκους τους 23 χωριών στον νότιο Λίβανο και μετακίνησής τους βόρεια του Ποταμού Αουάλι, που ρέει από το δυτικό τμήμα της Κοιλάδας Μπεκάα και χύνεται στη Μεσόγειο.

Εντολή απελπισίας από Ζελένσκι! Επιστρατεύει και στέλνει σε σίγουρο θάνατο 600.000 Ουκρανούς

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι εκκενώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των κατοίκων λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι μαχητές του σιιτικού κινήματος χρησιμοποιούν χώρους για να κρύβουν όπλα και να εξαπολύουν επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι κρύβει όπλα σε εγκαταστάσεις αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε χθες επίσης εντολές εκκένωσης δύο γειτονιών στο βόρειο άκρο της Πόλης της Γάζας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «επικίνδυνη ζώνη μάχης». Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε από τους κατοίκους να μην μετακινηθούν.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ ξέσπασε πριν από έναν χρόνο όταν η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε υποστήριξη της Χαμάς κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

"Φακελώνονται" όλοι οι πολίτες! Έρχεται νέα ψηφιακή θυρίδα από την εφορία για όλα τα ΑΦΜ

Το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, βομβαρδίζοντας τον νότιο Λίβανο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την Κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώνοντας πολλούς κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ και στέλνοντας χερσαίες δυνάμεις πέραν των συνόρων. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της εξαπέλυσε ρουκέτες σε μεγαλύτερο βάθος στο ισραηλινό έδαφος.

Η διευρυμένη επιχείρηση του Ισραήλ έχει εκτοπίσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία σημειώνει ότι πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 10.000 τραυματιστεί σε πάνω από έναν χρόνο συγκρούσεων. Στον απολογισμό αυτόν δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές, αλλά περιλαμβάνει πολλές γυναίκες και παιδιά.

Και τρίτος κυανόκρανος τραυματίστηκε την Παρασκευή –

Η UNIFIL ανακοίνωσε χθες ότι και τρίτος κυανόκρανός της τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή προχθές, Παρασκευή, όταν χτυπήθηκε από πυρά όπλου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση της σφαίρας.

Στην ανακοίνωσή της του Σαββάτου η UNIFIL σημείωσε επίσης ότι η θέση της στην πόλη Ράμια στον νότιο Λίβανο υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω εκρήξεων που ακολούθησαν κοντινό βομβαρδισμό, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για τα περιστατικά αυτά.

Την Παρασκευή εξάλλου δύο κυανόκρανοι του ΟΗΕ τραυματίστηκαν από ισραηλινή επιδρομή κοντά στο παρατηρητήριό τους στην κύρια βάση της UNIFIL στην Νακούρα, στον νότιο Λίβανο, ενώ την Πέμπτη είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις πληροφορίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο τις τελευταίες μέρες και κάλεσε το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και αυτήν του λιβανικού στρατού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν τόνισε επίσης «την ανάγκη για στροφή από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο σε μια διπλωματική οδό το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ κι άλλων συμμάχων για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα.

Για το καλό μας! Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που έχουν πάνω από 10 χρόνια στην κυκλοφορία από το 2026

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε επίθεση του Ισραήλ

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια κατά της ιρανικής επικράτειας, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Ιρανός διοικητής προέβη σε αυτές τις δηλώσεις καθώς η Τεχεράνη αναμένει ισραηλινά αντίποινα για τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ της 1ης Οκτωβρίου.

Tags
Back to top button