Σάλο έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα, να διορίσει νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες προ των εκλογών, κι ενώ έχει προηγηθεί η σαφής αποδοκιμασία της κυβέρνησης, στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Αυτό το σχέδιο -ελέγχου, δηλαδή, της Δικαιοσύνης- εξυπηρετεί άλλωστε και η μετάθεση των εκλογών για τις 7 Ιουλίου ενώ μέχρι προχθές, η πιο πιθανή ημερομηνία ήταν η 30η Ιουνίου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, να ελέγξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με επιλογές που θα γίνουν στο παρά 5 στην κυριολεξία των εθνικών εκλογών, παρά τις προειδοποιήσεις της ΝΔ για την ανάγκη να τηρηθεί η θεσμική τάξη , παρά τις επισημάνσεις των συνταγματολόγων για «καταδολίευση του Συντάγματος», αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της
Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνουν οι εκλογές 30 Ιουνίου, είτε 7 Ιουλίου, και αποκάλυψε ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν, αφού ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ζητήσει πρόωρες εκλογές, στις 10 Ιουνίου. Μια εβδομάδα δηλαδή μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με πρόσχημα τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να διαταραχθούν.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το πώς θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός μείζονα λόγο εθνικής σημασίας για τις πρόωρες εκλογές- ώστε να αποφύγει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης-, όταν θα έχει καθυστερήσει το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά μια εβδομάδα; Και όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει σε εκλογές, λόγω της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές;
Το σχέδιο όμως, ούτως η άλλως, είναι προφανές. Αλλωστε οι εξετάσεις που θα γίνουν στις 2 Ιουλίου για τις πανελλαδικές, αφορούν μόνο κάποια ειδικά μαθήματα τύπου Μουσικής Αντίληψης και Ιταλικών, και δεν αφορούν, παρά μόνο – ίσως όχι περισσότερους- από 1.000 μαθητές.
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την Δικαιοσύνη
Η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει εκείνη, τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αδιαφορώντας για τις καταγγελίες περί θεσμικού πραξικοπήματος.
Είναι ο φόβος ορισμένων επιτελών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί, για τις σκοτεινές μεθοδεύσεις που συνόδευσαν την έρευνα για την υπόθεση Novartis; Ειναι άλλες υποθέσεις, που προκαλούν φόβο σε ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα;
Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου να τοποθετήσει τους δικούς της ανθρώπους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, κι ενώ η θητεία της σημερινής ηγεσίας λήγει στις 30 Ιουνίου, προκαλεί φυσικά πολλά ερωτήματα. Τι είναι αυτό που φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου;
Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ
Ηδη η ΝΔ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τσίπρα να μην προχωρήσει στην επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επικαλούμενη «λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης», αφού όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσης της, «δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση, που θα δεσμεύει την χώρα για τα επόμενα χρόνια».
Οι προειδοποιήσεις της ΝΔ δεν ελήφθησαν υπόψιν. Δεν ελήφθησαν υπόψιν και οι προειδοποιήσεις των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας, όπως του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, που δήλωσε ότι τυχόν επιλογή νέας ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, «αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος».
Και αυτό γιατί μια κυβέρνηση που «τελεί υπό παραίτηση γιατί έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος… έχει χάσει την δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση, να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».
Το ερώτημα που θέτουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και θέλει πάση θυσία να ελέγξει τις επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης;
Οι προειδοποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου
Το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, ό,τι κι αν κρύβει, είχε προβλέψει με τον τρόπο του, σε ανύποπτο χρόνο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο οποίος είχε σημειώσει το νόημα της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας το εξής:
«Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις την δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, μετά τις 30 Ιουνίου».
Για απαράδεκτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κίνηση να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διορισμό νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Παπαθεοδώρου.
Το ερώτημα που παραμένει είναι: Τι φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου και δείχνει τέτοια αγωνία να ελέγξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης;