Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Τι λένε οι σεισμολόγοι - Κάνουν λόγο για φαινόμενο σε εξέλιξη

Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης προκάλεσε ανησυχία, τόσο στη γειτονική Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ταρακουνώντας, όπως καταγράφηκε σε πλήθος βίντεο, ολόκληρα κτίρια.

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν τη δραστηριότητα κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σκορδίλης για τον σεισμό στην Τουρκία: Υπήρχε δραστηριότητα επί δυο περίπου εβδομάδες στο ίδιο ακριβώς σημείο

Μιλώντας, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, εξηγεί ότι «υπήρχε δραστηριότητα στον ίδιο ακριβώς χώρο, όπου έγινε ο σεισμός της Πέμπτης, τις τελευταίες μία με δυο εβδομάδες. Είναι νωρίς, όμως αυτό που βλέπουμε ως τώρα είναι ότι η περιοχή που έχει διεγερθεί είναι ένας χώρος κοντά στα 10 χιλιόμετρα. Μια τέτοια διάσταση δεν δικαιολογεί σεισμούς πάνω από 5,7» προσθέτει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Σκορδίλη, «πάνω στο ρήγμα της βόρειας Ανατολία υπάρχουν περιοχές που έχουν πολύ καιρό να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Γι’ αυτό και είχαν εκφραστεί φόβοι από Τούρκους συναδέλφους και από συναδέλφους άλλων χωρών. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία “χρωστούν” κάποια στιγμή να δώσουν κάποιον ισχυρό σεισμό».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «αυτό βέβαια δεν μπορεί να συνδέεται με κάθε περίπτωση μικροδραστηριότητας στην περιοχή». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το αν μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Σκορδίλης παρατηρεί:

«Ο σχηματισμός της βόρειας Ανατολίας διασχίζει το βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στις Σποράδες. Ολος αυτός ο σχηματισμός επηρεάζει εν δυνάμει τη σεισμικότητα της βόρειας Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος σεισμός, ωστόσο, έγινε αρκετά ανατολικά, με μέγεθος όχι πολύ ιδιαίτερα. Γι’ αυτό εκτιμούμε, εκ πρώτης, ότι δεν θα επηρεάσει τη χώρα».
 

Tags
Back to top button