Ακόμα και πιο ισχυροί σεισμοί να συμβούν το επόμενο διάστημα στην γειτονική Ιταλία, δεν θα εξέπληττε τους σεισμολόγους, τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, σχολιάζοντας τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου.
Από το 1997 τόνισε ο ίδιος, η Ιταλία συνταράσσεται από ισχυρούς σεισμούς, το αποκορύφωμα των οποίων ήταν η πρόσφατη απίστευτη αλληλουχία σεισμών που «διέλυσε» την Κεντρική Ιταλία, ειδικά στην περιοχή από το Αματρίτσε ως την Λ’Άκουιλα. Όμως, επισημαίνει ο κύριος Παπαζάχος, υπάρχει ακόμα ένα «μικρό κενό» μεταξύ των ρηγμάτων, από το οποίο γεννήθηκαν σεισμοί όπως οι χθεσινοί, και από το οποίο μπορεί να προκύψουν ακόμα πιο ισχυροί!
Συμβαίνει αυτό, δηλαδή μήνες μετά και έτη μετά από έναν σεισμό, να προκύψει ένας άλλος σε γειτονικό ρήγμα, λόγω της μετατόπισης της ενέργειας, όπως εξήγησε.
Πάντως ο κύριος Παπαζάχος, όπως και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συμφωνούν πως η σεισμική δραστηριότητα στην γειτονική Ιταλία δεν επηρεάζει καθόλου τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου. Οι σεισμοί της Ιταλίας δεν ήταν τόσο μεγάλοι ώστε να επηρεαστούν τα ρήγματα της Ελλάδας, τονίζει ο κύριος Παπαδόπουλος, ενώ ο κύριος Παπαζάχος επισημαίνει ότι είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πως η δεισιδαιμονία που συνδέει τους σεισμούς με την πολύ ζέστη είναι εκτός πραγματικότητας: Σεισμοί συμβαίνουν όλο το χρόνο και η διαχείρισή τους είναι πολύ πιο δύσκολη μέσα στο καταχείμωνο, καταλήγει.