Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για το χωροταξικό σχέδιο τουρισμού

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του προεδρικού σχεδίου για της χρήσεις γης. Η γνωστοποίηση του, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα εκπονήσει το νέο, ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, υπό την εποπτεία επιτελικής δομής των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού.
 

Αυτό ανακοίνωσε η γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ, στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού. Όπως σημείωσε, μέχρι την οριστικοποίηση του χωροταξικού δεν θα υπάρξει κενό για την ολοκλήρωση των επενδύσεων για τον τουρισμό.
 

Από την πλευρά του, ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, έκανε γνωστό ότι το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2018.
Επίσης, η κ. Κλαμπατσέα ανέφερε, ότι άμεσα ξεκινάει η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, ενώ θα ακολουθήσουν τα σχέδια για την βιομηχανία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και για τους ορυκτούς πόρους.

Επιπλέον, σε τελικό στάδιο επεξεργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται και το προεδρικό σχέδιο για τις χρήσεις γης και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, είναι «να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν από τους δέκα κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς», τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Όπως ανέφερε, και η φετινή χρονιά πρόκειται να αποτελέσει ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, «προκειμένου να διευκολύνουμε τις επενδύσεις».

«Το χωροταξικό έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση και βρισκόμαστε στη διαδικασία ενστάσεων και στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει πολύ σύντομα».
 

Η κ. Κλαμπατσέα έκανε λόγο για ενσωμάτωση ανοιχτής διαδικασίας για την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων στα θέματα, ενώ επεσήμανε ότι «δεν σταματούν οι τουριστικές επενδύσεις», καθώς, όπως είπε, «δεν βρισκόμαστε σε κενό», ενώ χαρακτήρισε το χωροταξικό ως ένα «βασικό εργαλείο», που στο «τέλος της ημέρας θα οδηγήσει σε σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
 

«Δεν αρκεί να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, αλλά για πραγματική ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης και συναίνεσης για την χάραξη μίας πολιτικής στρατηγικής για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.
 

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, αποτελεί και το χωροταξικό για τον τουρισμό, καθώς επίσης και η αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, καθώς, όπως υπενθύμισε, παρατηρείται το φαινόμενο αλλαγής των σχεδιασμών με την αλλαγή της εκάστοτε κυβέρνησης.
 

Μάλιστα, πρότεινε ως λύση τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, «ONEcllicksLIS», με στόχο να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
 

Πρότεινε μάλιστα, το εξαγόμενο αρχείο από το εν λόγω σύστημα να αποτελεί δεσμευτική πράξη για τη διοίκηση και τους πολίτες, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να απευθύνεται σε καμία υπηρεσία, και να εκδίδεται άμεσα η άδεια δόμησης.
 

«Το ΤΕΕ πιστεύει βαθιά στο επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών και στην προοπτική του τουριστικού τομέα. Αν όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα πολύ βασικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
 

Ο πρώην πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, επεσήμανε, ότι «παρά τη διψήφια αύξηση του τουρισμού από χρόνο σε χρόνο, παρατηρείται μόλις 0,5% αύξηση του καταλυματικού τουρισμού».

«Πρέπει να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους του επιχειρείν» ανέφερε, συμπληρώνοντας, ότι «κάθε τι που γίνεται στη χώρα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον».
 

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, «το όποιο χωροταξικό πρέπει να προβλέπει μία διαδικασία παρεμβάσεων στη διαδρομή. Θα πρέπει να βρούμε διαδικασίες προκειμένου να ενσωματώνονται οι διεθνείς τάσεις που διαμορφώνονται στη διαδρομή» είπε.
 

Εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, ο κ. Νίκος Χιωτάκης τόνισε, ότι για να υπάρξει ισόνομη τουριστική ανάπτυξη, αυτή πρέπει να εναρμονιστεί με τα τοπικά χωρικά σχέδια των Δήμων. «Χωρίς την ολοκλήρωση του χωροταξικού, δεν βλέπουμε πώς μπορούν να αναπτυχθούν τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση. Ενώ, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
 

Τέλος, η κ. Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μία τουριστική μονοκαλλιέργεια, καθώς η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι σε περιοχές με πολύ μεγάλο τουρισμό, ήδη οι πολίτες και οι τοπικές αρχές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».
 

Όπως είπε, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διάταξη των περιφερειακών χωροταξικών» ενώ οι 12.500 μικροί οικισμού εκ των οποίων οι 800 έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τη γαστρονομία, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
 

Σημειώνεται, ότι την εκδήλωση διοργάνωσε το ΤΕΕ, το οποίο συμμετέχει στην διεθνή έκθεση, παρουσιάζοντας ένα πρότυπο βιοκλιματικό δωμάτιο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Tags
Back to top button