Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πρώτο πλάνο η Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Ακαδημία Αθηνών προχώρησε σε ψήφισμα για την ασφάλεια της

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι εμβληματικό επίτευγμα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Έχει την δυνατότητα να επιδράσει στην Ανθρωπότητα μεταμορφωτικά προς θετική κατεύθυνση, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής. Δύναται να βελτιώσει τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και την διαχείριση πόρων, καθώς και να επιδράσει σημαντικά στην προαγωγή της τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, και άλλων επιστημών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών.

Προσθέτει, ακόμη, ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΤΝ έχει διεισδύσει σε κρίσιμους και ευαίσθητους για την Κοινωνία και την Δημοκρατία τομείς, όπως η Διοίκηση, η Δικαιοσύνη, η Υγεία, οι κρίσιμες υποδομές και τα αυτόνομα συστήματα συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ασφάλειας και άμυνας, συνάγεται ότι, αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να έχει ποικίλες και εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις. Παρά την αλματώδη πρόοδο στις εφαρμογές της ΤΝ, υπάρχουν σοβαρά κενά σε ό,τι αφορά την κατανόηση της Επιστημονικής Κοινότητας ως προς το πώς ακριβώς τα συστήματα της TN καταλήγουν στις απαντήσεις τους  και στις αποφάσεις τους.

Il Foglio AI: Η πρώτη εφημερίδα γραμμένη αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη

Επιπλέον, επί του παρόντος, η ΤΝ αναπτύσσεται προεχόντως μέσω του έντονου και επιταχυνόμενου ανταγωνισμού μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών καθώς και μεταξύ Κρατών, γεγονός το οποίο έχει ως αναγκαίο επακόλουθο ότι παραμερίζονται λοιπές κρίσιμες πτυχές, όπως η ασφάλεια της ΤΝ και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Πέραν τούτων, η εισαγωγή της ΤΝ στους εργασιακούς χώρους διογκώνει το πρόβλημα της ανεργίας και αυξάνει τις ανισότητες.

Ειδικότερα, επιδεινώνεται το ήδη τεράστιο πρόβλημα των ανισοτήτων τόσο εντός της κάθε κοινωνίας όσο και μεταξύ των κοινωνιών διεθνώς. Επιπροσθέτως, η τρέχουσα τροχιά ανάπτυξης της ΤΝ εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους λόγω της ποσότητας της ενέργειας και των πόρων που απαιτούνται για την χρήση της και την ανάπτυξή της. Επί του παρόντος, η έμφαση δίνεται στην καινοτομία και στην ανάπτυξη της ΤΝ και όχι στην ασφάλεια και στις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της. Αυτό προφανώς παράγει ολοένα και περισσότερα αρνητικά συμπτώματα, μεταξύ άλλων, στον  ανθρωπιστικό πυρήνα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ΤΝ είναι σε ισχύ διεθνώς, και αυτές άκρως αποσπασματικές, ασυντόνιστες και αλυσιτελείς στην πράξη».

Αυτό είναι το επάγγελμα που θα εξαφανιστεί η τεχνητή νοημοσύνη σε ένα χρόνο

«Η ‘Σύνοδος Δράσης για την ΤΝ’, η οποία έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2025, επισήμανε ευκρινώς την ανάγκη ανάπτυξης μιας ΤΝ που να είναι ανοιχτή, διαφανής, ηθική, ασφαλής και αξιόπιστη, και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της σημερινής μεγίστης συγκεντρωτικότητας στο επίπεδο ελάχιστων τεχνολογικών κολοσσών. Με βάση τα ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία την αποφασιστική δραστηριοποίηση της  παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Διακήρυξης της ‘Συνόδου Δράσης για την ΤΝ’, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια της ΤΝ διά της πρόσφορης επιστημονικής έρευνας και διά της κατάλληλης ρυθμιστικής νομοθεσίας, η οποία αυτονοήτως πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή αντιστοιχία προς τις ραγδαίες εξελίξεις της», καταλήγει. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτή η τόσο σημαντική αλλά και αμφιλεγόμενη πτυχή της τεχνολογίας, κρίνεται απαραίτητο να ελεγχθεί ώστε να προκαλεί όσο λιγότερες επιπτώσεις γίνεται στην χρήση της τεχνολογίας αλλά και στην καθημερινότητα γενικότερα.

Tags
Back to top button