Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε κλίμα βαθιάς ευλάβειας και λαμπρότητας η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος

Σε κλίμα βαθιάς ευλάβειας αλλά και λαμπρότητας τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου ενώ παρόντες ήταν και πολλοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ιωαννίνων κ.Μάξιμος υποδέχθηκε το νέο Μητροπολίτη ως τοποτηρητής, μεταφέροντάς του τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όπως δήλωσε, τονίζοντας την ιστορική σύνδεση της Μητροπόλεως Παραμυθίας με τον Οικουμενικό Θρόνο, «η ευγενική προσωπικότητά σας, Σεβασμιώτατε, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της παραδόσεως, την οποία κατέλειπαν οι σημαντικές προσωπικότητες των προκατόχων σας». Σημειωτέον πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Άνθιμος ο Ζ’ γεννήθηκε στη Θεσπρωτία ενώ διετέλεσε Επίσκοπος της Μητροπόλεως Παραμυθίας.

Υποδεχόμενος το νέο Μητροπολίτη, ο μέχρι πρότινος τοποτηρητής της Μητροπόλεως Παραμυθίας, Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, σημείωσε πως το έργο, που αναλαμβάνει δεν είναι εύκολο και πως θα πρέπει να επιδεικνύει διαρκώς ψυχική δύναμη. Στον κίνδυνο να προβληθούν αξιώσεις στην περιοχή από τους «Τσάμηδες», τον κάλεσε να απαντήσει δυναμικά ενώ τον ενθάρρυνε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, τα οποία καταστρατηγούνται.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης (Εικόνες)

Κατά την ενθρόνισή του, ο Μητροπολίτης Σεραπίων αναφέρθηκε στην ανάγκη για χάραξη μίας πνευματικής πορείας, η οποία θα έχει ορίζοντα την αγάπη και την ευσέβεια ενώ μέσω των αγαθών έργων θα τιμάται η Ορθόδοξη πίστη. Δεσμεύθηκε δε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τον πρώην Παραμυθίας, Τίτο, υπογράμμισε ότι «τίποτε από όσα αγωνίστηκε να πραγματώσει δεν θα σταματήσει. Όλα θα συνεχιστούν με νέα πνοή».

Ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Σεραπίων, δεν θέλησε να προχωρήσει σε προγραμματικές δηλώσεις αφού θεωρεί προτιμότερο να προτάξει το έργο του, καλώντας τον κλήρο και το λαό σε συνεργασία έτσι ώστε η τοπική Εκκλησία να αναδειχθεί σε «φωτεινή λυχνία».

Η θερμή υποδοχή, που επεφύλαξε στο νέο Μητροπολίτη το πλήθος κόσμου, είναι ενδεικτικό του κλίματος αποδοχής προς το πρόσωπό του. Άλλωστε, είχαν περάσει περισσότερα από 49 χρόνια από την προηγούμενη ενθρόνιση Μητροπολίτη, αφού ο πρώην Παραμυθίας, Τίτος, είχε αναλάβει καθήκοντα το 1974. Στην τελετή, αξιοσημείωτη ήταν και η πολυάριθμη παρουσία κατοίκων από τη γενέτειρα του Σεβασμιώτατου Σεραπίωνος, τα Μέγαρα.

Από την πλευρά της πολιτείας, ήταν εκεί για να υποδεχθεί τον κ.Σεραπίωνα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός μας έχει Ορθόδοξο φρόνημα και θεωρεί την Εκκλησία καταφύγιο». Την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός στο πλευρό του νέου Αρχιερέα εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, τη χαρά για την ενθρόνιση του Σεραπίωνα μετέφερε ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης.

Tags
Back to top button