Πρόβλημα για εκατοντάδες στρατιωτικούς που παλεύουν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους ανά την ελληνική επικράτεια , και συγχρόνως να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, προκαλούν ζητήματα σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ειδικά σε αυτό του 424 ΓΣΝΕ, και σε λίγο σε άλλα.
Σύμφωνα με το : “SOS εκπέμπει το 424 ΓΣΝΕ, από τη συνεχή διάθεση στρατιωτικών γιατρών από το δεύτερο μεγαλύτερο ”χακί” νοσοκομείο της χώρας στο ΕΣΥ.
Οι παραιτήσεις Παθολόγων έχουν αυξηθεί και η αντίστοιχη κλινική λειτουργεί στο όριο".
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), που έχει προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων καταγγέλλοντας τη μετατροπή γιατρών σε "νομάδες", καταγράφεται αντίδραση και από τους στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι επίσης μετακινούνται κυκλικά, με δεκαήμερες και δεκαπενθήμερες αποσπάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες και άλλες περιοχές.
Στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εκδηλώνεται κύμα αιτήσεων γιατρών για παραίτηση από το στράτευμα, με επίκληση του συγκεκριμένου λόγου.
Στέλεχος του στρατού αναφέρει χαρακτηριστικά:
Με αφορμή την ανακοίνωση περί ανανέωσης διάθεσης 2 Παθολόγων και 2 Αναισθησιολόγων από το 424 στα πολιτικά νοσοκομεία Δράμας Ξάνθης, Σερρών για άλλους τρεις μήνες, θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και πλήρη καταρευση των Στρατιωτικών νοσοκομείων το επόμενο έτος. Ήδη οι διαθέσεις αυτές ξεπερνάν τον ενάμιση χρόνο, άρα δεν τίθεται θέμα έκτακτης ανάγκης αλλά δομικού προβλήματος του ΕΣΥ, που φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Στρατός”.
Η κατάσταση οδήγησε σε παραίτηση 7 Παθολόγους από το 424 και η Παθολογική κλινική του 424 λειτουργεί στο όριο, χωρίς ειδικευόμενους παθολόγους
Η ουσία είναι ότι η περίθαλψη των στρατιωτικών καταστρέφεται για να σωθεί το ΕΣΥ που έχει σοβαρά προβλήματα λόγω υποστελέχωσης, κάτι που πρόσφατα εμφανίστηκε σε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου το πρόβλημα λύθηκε μερικώς με την απόσπαση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία.
Ακούστηκαν πρόσφατα διαμαρτυρίες για την απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γ.Κεφαλογιάννη, που αφορά παράταση διάθεσης στρατιωτικών ιατρών στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης.
Η παράταση των διαθέσεων στρατιωτικών ιατρών σε πολιτικά νοσοκομεία προκαλεί προβλήματα σε αυτά, και αυτό έχει αντίκτυπο στο στρατιωτικό προσωπικό και τις ανάγκες του.
Το πρόβλημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λύνεται με έναν και μοναδικό τρόπο, που αφορά την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με μισθούς ανάλογους της εκπαίδευσης τους, και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα, ή καλύτερα μπαλώματα.
Το πρόβλημα είναι ότι η περίθαλψη των στρατιωτικών έχει πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο και στις οικογένειες τους, όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία.
Ετοιμάζονται Τρία νοσοκομεία δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος-Αυτά όμως ποιος θα τα στελεχώσει;
Είναι γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη Τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Ξάνθης με δωρεά του Ιδρύματος .
Το πρώτο είναι το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, το οποίο κατασκευάζεται στο Φίλυρο και θα δώσει ανάσα σε ολόκληρη την Μακεδονία και την Θράκη.
Το δεύτερο νοσοκομείο στην Σπάρτη, θα είναι σύμφωνα με το ίδρυμα, το πιο σύγχρονο στην Πελοπόννησο, όταν ολοκληρωθεί, όπως και αυτό στην Κομοτηνή.
Εμβληματικά έργα πνοής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα οποία χωρίς την στελέχωση με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε ικανούς αριθμούς θα μείνουν απλά υποστελεχωμένα νοσοκομεία με προβλήματα.
Τα νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, αποτελούν νέες νοσοκομειακές υποδομές που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” μέσα από τη σύμβαση που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2020.