Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κατάσταση ασφυξίας τα νησιά από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες: Πάνω από 15.200 οι εγκλωβισμένοι

Την κατάσταση ασφυξίας που βιώνουν οι κάτοικοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών – αν και φθινόπωρο – αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η σύγκριση των αριθμών από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου επιβεβαιώνει την είκονα της αύξησης των ροών από τα τουρκικά παράλια καθώς αρχές και κάτοικοι των νησιών που σηκώνουν το βάρος της πρώτης υποδοχής εκφράζουν το φόβο τους για επανάληψη των εικόνων του 2015.

Ενώ, δηλαδή, την 1η Σεπτεμβρίου στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 13.179 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, στις 11 Νοεμβρίου ο αριθμός τους είχε φτάσει τους 15.231.

Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η Λέσβος όπου βρίσκονται 8.170 άνθρωποι ενώ υπάρχουν δομές μόνο για 3.536. Παρόμοια κατάσταση και στη Χίο όπου βρίσκονται 2.397 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες με εγκαταστάσεις μόνο για 1.161 καθώς και στη Σάμο που φιλοξενεί 2.397 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες ενώ κανονικά θα έπρεπε, βάσει εγκαταστάσεων να υποδέχεται μόνο 880 άτομα. Στη Λέρο βρίσκονται 997 άνθρωποι και στην Κω 1.127.

Η εικόνα της 1ης Σεπτεμβρίου

Η εικόνα της 11ης Νοεμβρίου

Για κίνδυνο επιστροφής στο 2015 μίλησε, εξάλλου, και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αρχικά είπε ότι «έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αν όμως οι ροές διπλασιαστούν θα πρέπει να το ξαναδούμε. Το νερό έχει μπει στα αυλάκι αλλά θα ξεχειλίσει αν η βροχή δυναμώσει» και στη συνέχεια άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επανάληψης των δραματικών συνθηκών που επικράτησαν το 2015 λέγοντας πως: «Αν έχουμε ένα νέο 2015 -που δεν θα έχουμε- θα δούμε τι θα κάνουμε».

Tags
Back to top button