Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σε αυτή την ηλικία οι περισσότεροι δηλώνουν δυστυχισμένοι

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του ερευνητή Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ ευημερίας και ηλικίας, συλλέγοντας δεδομένα από 132 συνολικά χώρες, τα 47 έτη (για την ακρίβεια τα 47,2) φαίνεται να είναι μια κρίσιμη ηλικία που σε πολλούς προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Κι αυτό διότι συχνά, ορισμένα δεδομένα ζωής αλλάζουν σε αυτή τη φάση και επιπλέον εντείνεται ο φόβος του γήρατος. Τι μπορείτε να κάνετε εάν αυτή τη στιγμή βιώνετε μια τέτοια ψυχολογική πτώση και αισθάνεστε ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια;

Ο Μπλαντσφλάουερ δηλώνει ότι η εικόνα μας φυσιολογικά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και προτρέπει:

«Αντί να αφήσετε αυτή τη ροή της ζωής να σας πάρει από κάτω, κάντε ενεργά βήματα για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Για παράδειγμα, φροντίστε να τρώτε υγιεινά, να ξεκουράζεστε αρκετά το βράδυ και να πηγαίνετε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα μια βόλτα έξω στο φυσικό φως. Επιπλέον, εκμεταλλευτείτε την άσκηση που λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Και μην ανησυχείτε. Όταν αισθάνεστε άσχημα, να θυμάστε πως δεν είστε οι μόνοι και πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων τείνουν να αναφέρουν βελτιωμένη διάθεση μετά από αυτό το σημείο, κατά το οποίο η ευτυχία φαίνεται να κάνει μια καθοδική καμπύλη».

«Πόσο χρονών με κάνεις»;

Πρόσφατη έρευνα με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες που ανήκουν στη γενιά Z (γεννημένοι δηλαδή μεταξύ 1997 και 2012) προσπάθησε να απαντήσει σε ένα ερώτημα το οποίο συχνά μας φοβίζει:

«Άραγε, φαίνομαι μεγάλος/η»;

Οι 20άρηδες και πάνω που συμμετείχαν στη μελέτη, φαίνεται να θεωρούν ένα άτομο μεγάλο, όταν βρίσκεται στα τέλη της δεκαετίας των 50 ετών.

Ωστόσο, σε ένα δείγμα ατόμων που ανήκαν στη γενιά των baby boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964), τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονται πολύ πιο νέοι από ό,τι υπέθεταν πως θα νιώθουν σε αυτή την ηλικία. Πολλοί δήλωσαν ότι ένιωθαν σαν τα 60 να είναι τα νέα 40, αφού πλέον φρόντιζαν καλύτερα και περισσότερο τον εαυτό τους και είχαν έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Είναι εντέλει η ηλικία απλά ένας αριθμός;

Ο κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός και όλοι μας πιθανότατα αναπτύσσουμε μια προσωπική προσέγγιση όσον αφορά το θέμα του χρόνου που περνά. Στα μάτια ενός νέου, ένα άτομο στην ηλικία των 47 ετών μπορεί να φαίνεται πολύ μεγάλο και να υπάρχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του εν λόγω ατόμου.

Τελικά, η ηλικία πέραν από ένας αριθμός, ας μην ξεχνάμε πως είναι και πολυτέλεια. Όποιος μπει στη διαδικασία να συνειδητοποιήσει τα καλά του να μεγαλώνει και πως αυτό δεν είναι δεδομένο για όλους, τότε ίσως να αλλάξει στάση και η κρίση των 47, να μην τον αγγίζει καν…

Tags
Back to top button