Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Σε 7 άξονες το «πολεμικό» πλάνο της χώρας απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Για το «plan B» της κυβέρνησης στην οικονομία συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και οι  αντιδράσεις της Αθήνας για τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες που μόλις ξεκίνησε, η διαφαινόμενη οικονομική επιβράδυνση που επέρχεται στην Ευρώπη, αλλά ο «λογαριασμός» των πολεμικών εξοπλισμών, για τον οποίο οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Απρίλιο ενδεχομένως.

Κυριότατα όμως, η κινητοποίηση της κυβέρνησης δείχνει ότι είναι ξανά σε ετοιμότητα για άλλη μία πρωτοφανή κρίση -ή και για ό,τι άλλο συμβεί  σε έναν (δυτικό) κόσμο όπου αλλάζουν όλα όσα θεωρούνταν δεδομένα τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζει το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια (από τον Φεβρουάριο του 2020 τελευταία χρόνια, πριν το παγκόσμιο lockdown δηλαδή) που το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συγκαλείται δια ζώσης σε έκτακτη συνεδρίαση.  Το ΚΥΣΟΙΠ θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας,  Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής. Και όλα αυτά, ενόψει της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για δασμούς και στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η οποία θα καθοριστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στη Βαρσοβία, παρουσία και των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών.

Τείχος προστασίας από την «θύελλα» των δασμών του Τραμπ ετοιμάζει η Αθήνα


Τι φοβάται η Αθήνα


Οι εμπορικοί δασμοί Τραμπ είναι το τελευταίο «κακό» που βρίσκει την τελευταία πενταετία την Ευρώπη. Ίσως όμως είναι η αρχή για νέα κακά. Άμεσα ή έμμεσα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, «είναι δεδομένο πως οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές». Προειδοποίησε όμως πως «δεν μπορούν ακόμα να αποτιμηθούν εξ ολοκλήρου» και, το χειρότερο, «είναι πιθανό να υπάρξουν πολλαπλοί γύροι κλιμάκωσης». Δηλαδή μπορεί να υπάρξουν πολλά «επεισόδιο στο έργο» που τώρα ξεκινά, αλλά και σύντομα θα τεθεί σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού, μπορεί οι πρώτοι που πλήττονται, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς, να είναι οι κεφαλαιαγορές, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις όμως στη συνέχεια θα επεκταθούν και στην καθημερινότητα των πολιτών. «Οι συνέπειες των δασμών θα γίνουν αισθητές στην οικονομία, στην καθημερινή ζωή του νοικοκυριού σε 12 με 18 μήνες» εκτίμησε ο κ. Αργυρού.
 

Επτά άξονες


Ένα πρώτο περίγραμμα για το σχέδιο της κυβέρνησης, περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε επτά άξονες, ως εξής:

1. Προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, με αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

2. Μεγαλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή για ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος είναι η διείσδυση σε δυο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα, με κίνητρα και απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών για εξαγωγές.
 

4. Αναβάθμιση των υποδομών: επενδύσεις και μεγάλα έργα για να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας «καθαρής» ενέργειας, επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών, προώθηση του δικτύου οπτικών ινών.

5. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. «Ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αλλάζει σταδιακά. Και στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί αυτή η αλλαγή σε τομείς, όπως Τεχνολογίες και εφαρμογές Υγείας, η Ρομποτική, η Αμυντική βιομηχανία και η επισκευή και ναυπήγηση πλοίων», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

6. Ανθρώπινο δυναμικό: «Οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται και στη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί στο 8,6%. Ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια με μαζικά προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, με έμφαση στην πιστοποίηση των δεξιοτήτων, έτσι ώστε οι πόροι που δαπανώνται να πιάνουν τόπο και στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας», τόνισε.

7. Δημοσιονομική σταθερότητα:  «Φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσα στο διάδοχό μου όχι μόνο πρωτογενές, αλλά κανονικό πλεόνασμα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να τονίσει ότι «η Ελλάδα, από μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μετατραπεί σε παράδειγμα επιτυχίας» αλλά και να δείξει πως «θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, διορθώνοντας λάθη όπου χρειάζεται».

Tags
Back to top button