Με το stock picking κατά βάση να κυριαρχεί πολλά χαρτοφυλάκια αρχίζουν να χτίζουν και να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές που πιστεύουν για το 2024. Η μετοχή της ΔΕΗ πάτησε γκάζι σήμερα, χτυπώντας νέο ιστορικό υψηλό, προτού βγει μια ήπια κατοχύρωση κερδών, με τη Μυτιληναίος να επιστρέφει δυναμικά, δίνοντας αγοραστικό σήμα και τις τράπεζες να βάζουν πλώρη για νέα υψηλά. Ξεχώρισαν επίσης η Ελλάκτωρ με άνοδο 6,40% αλλά και στα mid caps, η ΑΒΑΞ, η Intracom και η Ιντρακάτ, τρεις μετοχές που είχε επισημάνει το insider.gr (ανάλυση των Α. Βελισσάριος - Α. Κοφινάκος).
Περαιτέρω ώθηση, στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έδωσαν τα αποτελέσματα της SREP. Συγκεκριμένα, ισχυρές και ανθεκτικές ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, καθόλη την διάρκεια του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως διατηρεί σταθερές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το επόμενο έτος. Το πιο σημαντικό είναι πως μέσω της έκθεσης αυτής ανοίγει ο δρόμος της διανομής μερισμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, που αποτελούν ένα ισχυρό μοχλό προσέλκυσης ξένων θέσεων (Διαβάστε επίσης: Η διάδοχη κατάσταση στον SSM και η «μάχη» στα payouts των τραπεζών).
Όπως ανέφερε το insider.gr το ΧΑ μπορεί να έγραψε κέρδη πέριξ του 39% για φέτος αλλά παρόλα αυτά αποτελεί μια σαφώς υποτιμημένη αγορά σε βάθος 5ετίας και 10ετίας, καθώς όταν οι ξένες μεγάλες αγορές «κάλπαζαν» -όπως γίνεται και τώρα- το ΧΑ παρέμενε σε ένα πολύ στενό εύρος κίνησης και εσωστρέφειας. Πέρα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπου τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους κορυφαίους δείκτες από 1/1/24, και αυτό θα βοηθήσει και το ταμπλό, η κερδοφορία των εισηγμένων έχει «ψηλώσει» σημαντικά και μάλιστα έχει περάσει σε βιώσιμα επίπεδα. Εταιρείες όπως, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Τιτάν και άλλες συνεχίζουν ακάθεκτες το επενδυτικό τους πλάνο βασιζόμενες στην εξωστρέφεια και αλλάζοντας πίστα.
Στα εταιρικά, ο έλεγχος της Helleniq Energy δεν αλλάζει επί της ουσίας μετά το placement, καθώς τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean) διαμορφώνονται αθροιστικά στο 71%, από 82% που ήταν προηγουμένως, όπως σημείωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισισης, στο περιθώριο εορταστικής εκδήλωσης για τους εκπροσώπους του Τύπου. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε πως μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις. Τόνισε πως η εταιρεία είναι πλέον κάθετα ανταγωνιστική με τις δραστηριότητες της Helleniq Energy, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές και χαμηλός τζίρος στο κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, της Fast Finance, «η ζώνη του 1.310-1.320 είναι αντίσταση στην διάρκεια της εβδομάδες και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1.350 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1.600 που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους». Μένουν 6 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με την αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 1.298,47 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει υψηλός παρότι βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, στα 110,2 εκατ. ευρω. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,98% στις 3.143,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,52% στις 1.087,66 μονάδες.
Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank με ράλι 2,88% και την ΕΤΕ να ακολουθεί κατά πόδας στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων με κέρδη 1,29% στα 6,46 ευρώ. Κέρδη 1,66% για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ και 0,10% για την Alpha Bank 1,5515 ευρώ.
Στα βαριά χαρτιά, μετά από ένα σύντομο τριήμερο πτωτικό σερί όπου βγήκαν γρήγορα χέρια κατοχυρώνοντας κέρδη, η Μυτιληναίος σκαρφάλωσε προς τα 37 ευρώ, βάζοντας πλώρη προς τα 38,30 ευρώ που είχε ως ιστορικό υψηλό. Μετά τις 16:00 η μετοχή του ομίλου άρχιζει να βγάζει σημαντική δύναμη φτάνοντας στις δημοπρασίες σε υψηλό ημέρας, με κέρδη 1,99% στα 36,90 ευρώ.
Παράλληλα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε η ΔΕΗ στο 2,37% και τα 11,22 ευρώ, βλέποντας ακόμη και τα 11,30 ευρώ, που σηματοδοτούν ιστορικό υψηλό για τη μετοχή. Ανοδική αντίδραση και για την Aegean στο 2,52% και τα 11,40 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε ο ΟΠΑΠ (1,16%), η ΕΕΕ (0,84%) και η Viohalco (0,94%).
Ράλι 6,4% για την Ελλάκτωρ στα 2,495 ευρώ, ενώ κατά 1,42% υψηλότερα έκλεισε η Λάμδα στα 6,805 ευρώ.
Πτώση και κατοχύρωση κερδών σε Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ενώ η εσωστρέφεια συνεχίζει στον ΟΤΕ που υποχώρησε και σήμερα κατά 1,31% στα 12,80 ευρώ.
Έλαμψε ξανά η μεσαία κεφαλαιοποίηση με κέρδη 3,4% για Entersoft, 2,26% για Intracom και 5,01% για Ιντρακάτ στα 4,30 ευρώ. Παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά η ΑΒΑΞ στα 1,852 ευρώ.