Η 23η Αυγούστου του 1939 ήταν η μέρα που η Γερμανία υπέγραφε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση. 50 χρόνια αργότερα, οι χώρες της Βαλτικής θα προχωρούσαν σε μια φιλειρηνική πρωτότυπη διαμαρτυρία προς τον καταρρέοντα υπαρκτό σοσιαλισμό.
Ήταν 31 χρόνια πριν, σαν σήμερα, στις 23 Αυγούστου 1989 όταν χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στις τρεις χώρες της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, εκφράζοντας την επιθυμία τους για ανεξαρτητοποίηση από την ΕΣΣΔ. Παράλληλα, κατήγγειλαν το σύμφωνο Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης που έπαιξε τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια αλυσίδα "δύο εκατομμυρίων" ανθρώπων όπως έμεινε στην ιστορία , από τον Πύργο του Δούκα Γκεντιμίνας στο Βίλνιους της Λιθουανίας και το Μνημείο της Ελευθερίας στη Ρίγα, της Λετονίας, μέχρι τον Πύργο Χέρμαν στο Ταλίν της Εσθονίας πιάνονταν χέρι, χέρι, διαχωρίζοντας συμβολικά τα κράτη της Βαλτικής από την τότε Σοβιετική Ένωση.
Εκείνη την ημέρα, ο Λετονός δημοσιογράφος Γούρι Κάζχα που έχει και Αμερικανική υπηκοότητα, είναι ο μόνος ξένος που βίωσε αυτό το ιστορικό γεγονός, καθώς πετούσε με ένα ελικόπτερο με τις εικόνες να διασώζονται ως και σήμερα.