Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο θρυλικός Γ.Μόσχος: Έπαιζε και κανείς δεν ήξερε...

Κάποιοι άνθρωποι έμειναν ανεξίτηλοι στα όνειρα όλων μας. Η σημερινή αποτελεί ημέρα μνήμης στην ιστορία της ΑΕΚ. Στις 28/12 του 1966 και μετά από έναν άνισο αγώνα, ο Γιώργος Μόσχος «λύγισε» στην… παράταση της «μάχης» του με τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Το όνομα του, πάντως, έμεινε ανεξίτηλο στη «Βίβλο» της Ένωσης, με τους συμπαίκτες του να του αφιερώνουν δύο χρόνια μετά το θάνατο του τον ευρωπαϊκό θρίαμβο της 4ης Απριλίου του 1968 (σ.σ. κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων) και την ΑΕΚ να δίνει το όνομα «Γιώργος Μόσχος» στο κλειστό γήπεδο που κατασκευάστηκε δίπλα από το «Νίκος Γκούμας» και από το 1989 αποτέλεσε έδρα της (σ.σ. κατεδαφίστηκε μαζί με το ποδοσφαιρικό γήπεδο το 2003).

Η ΖΩΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ «ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗ» ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Ο Γιώργος Μόσχος γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα και τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στον Πανελλήνιο, με τον οποίο μάλιστα το 1957 κατέκτησε και το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1960… ανηφόρισε για τη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή τη σεζόν 1960-61, για να ακολουθήσει το 1961 η επιστροφή στην πρωτεύουσα για λογαριασμό της ΑΕΚ, η οποία «μαγνήτιζε» τους καλύτερους παίκτες της χώρας.

Η Ένωση αποτέλεσε και το τελευταίο «σπίτι» της καριέρας του μέχρι το θάνατο του στις 28/12/1966. Με τη φανέλα της «Βασίλισσας», πάντως, ο Μόσχος έδρεψε δάφνες, πανηγυρίζοντας μαζί της τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας (1963, 1964, 1965, 1966) και στρώνοντας το… δρόμο για την ευρωπαϊκή επιτυχία του 1968.

Η θητεία του σε επίπεδο Εθνικών ομάδων άρχισε… καθυστερημένα και συγκεκριμένα στις 15/5 του 1965, όταν και αγωνίστηκε στον πρώτο του αγώνα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, απέναντι στην Ρουμανία (ήττα με 68-75). Η αξία του, πάντως, του χάρισε μία θέση, λίγους μήνες αργότερα και στη Μικτή Ευρώπης, με την ασθένεια του, όμως, να πλησιάζει στην… κορύφωση.

ΣΤΟΜΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΟ…

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος στους λεμφαδένες είχε πετύχει την… ανατροπή σε αυτή την άνιση μάχη με τον Γιώργο Μόσχο, ο Έλληνας πλέι μέικερ κρατούσε στόμα ερμητικά κλειστό… Μόλις τρεις άνθρωποι από την ομάδα γνώριζαν το σοβαρό πρόβλημα υγείας (ο τεχνικός, Μίσσας Πανταζόπουλος, ο πρόεδρος, Βασίλης Χατζηγιάννης και ο γιατρός, Μίμης Γιαννακόπουλος), αλλά η αποκάλυψη δεν άργησε να έρθει…

«ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΟΡΘΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ… »

Τη σεζόν 1965-66 η ΑΕΚ αρχίζει να έχει βλέψεις και εκτός των συνόρων και η «παρθενική» μεγάλη επιτυχία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης είναι προ των πυλών. Η ΑΕΚ προκρίνεται για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ Κύπελλο Πρωταθλητριών (σ.σ. είχε διεξαχθεί σε Μπολόνια και Μιλάνο), αλλά οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν από το δράμα του Γιώργου Μόσχου επισκίασαν την επιτυχία της Ένωσης (4η θέση).

Ο πλέι μέικερ της Ένωσης δεν ακολουθεί την αποστολή της ΑΕΚ και φτάνει στην Ιταλία με ενδιάμεση στάση το Λονδίνο, εκεί όπου είχε ταξιδέψει μυστικά για θεραπεία… Στον ημιτελικό με την Σλάβια Πράγας η ΑΕΚ πέφτει με το βαρύ 103-73, ενώ ο Μόσχος ήταν… σκιά του εαυτού του. Στα αποδυτήρια μετά τη λήξη του αγώνα και ενώ δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο, όντας καταβεβλημένος, τα… ακούει από τον φίλο και συμπαίκτη του Γιώργο Αμερικάνο για την απόδοση του, με τον πλέι μέικερ να αποκαλύπτει μετά από ένα ξέσπασμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει… «Και μόνο που στέκομαι όρθιος είναι θαύμα… », λέγεται ότι φώναξε μεταξύ άλλων ο Μόσχος, αφού πρώτα είχε σηκώσει τη φανέλα του και είχε δείξει τα σημάδια στο κορμί του από τις θεραπείες, συγκλονίζοντας τους πάντες…

Αυτή ήταν και η τελευταία αναμέτρηση του Μόσχου, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στον «μικρό τελικό».

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Δύο χρόνια αργότερα και αφού ο Γιώργος Μόσχος είχε φύγει από τη ζωή, η ΑΕΚ παίρνει εκδίκηση από την Σλάβια Πράγας, αυτή τη φορά στον αξέχαστο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, και οι παίκτες τιμούν τον αδικοχαμένο φίλο και συμπαίκτη τους αφιερώνοντας του τον τίτλο.

Μετά θάνατον βραβεύθηκε σε ειδική εκδήλωση για την επέτειο των σαράντα ετών από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στις 6 Απριλίου του 2008.

Στις 26/3 του 2016 η επίσημη ΑΕΚ τίμησε τη μνήμη του, μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες του πρώτου φάιναλ φορ της Ένωσης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1966.

Το όνομα του Γιώργου Μόσχου δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ από την ιστορία της ΑΕΚ, όπως δε σβήστηκε, ακόμα κι όταν το κλειστό που έφερε το όνομα του γκρεμίστηκε μαζί με το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας το 2003.
Όνειρο κάθε «κιτρινόμαυρου» φιλάθλου είναι το όνομα Γιώργος Μόσχος να επανακοσμήσει τη νέα έδρα της Ένωσης, όταν αυτή αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ και βρει τη νέα δική της «στέγη»…

Tags
Back to top button