
Η Disney φαίνεται να απομακρύνεται από τις συνήθεις εντυπωσιακές πρεμιέρες της, καθώς αποφάσισε να περιορίσει τη μεγαλοπρέπεια της εκδήλωσης για τη live-action εκδοχή της «Χιονάτης», μετά την έντονη αντίδραση που προκάλεσαν οι αλλαγές στην κλασική ιστορία.
Αντί για την καθιερωμένη τελετή στο Λος Άντζελες, το στούντιο επέλεξε να οργανώσει μια πιο ήρεμη και «χαλαρή» προβολή στο El Capitan Theatre της πόλης στις 15 Μαρτίου. Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες πρεμιέρες, οι πρωταγωνίστριες της ταινίας, Ρέιτσελ Ζέγκλερ (23 ετών), η οποία υποδύεται τη Χιονάτη, και 39χρονη Γκαλ Γκαντότ, που παίζει την Κακιά Βασίλισσα, δεν απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, το φετινό remake έχει γίνει ίσως η πιο διχαστική ταινία του 2025, δεδομένου ότι η Ζέγκλερ δηλώνει σαφή θέση υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ η Γκαντότ έχει καταγωγή από το Ισραήλ, δηλώνοντας υπέρ της χώρας της αναφορικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ταινία της Disney αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Μαρτίου, ωστόσο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής λόγω της απόφασης να αντικατασταθούν οι επτά νάνοι με «μαγικά πλάσματα» από διάφορες ηλικίες και φύλα.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να κατηγορούν τη Disney για υπερβολική «πολιτική ορθότητα» και «woke» προσεγγίσεις. Επίσης, υπήρξαν αντιρρήσεις για την επιλογή της Ζέγκλερ, μιας Λατίνας ηθοποιού, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο ηθοποιός του «Game of Thrones» Πίτερ Ντίνκλατζ, που ενσάρκωσε τον «Τίριον Λάνιστερ» στη δημοφιλή σειρά και πάσχει από νανισμό, εξέφρασε τις επικρίσεις του για την απόφαση αυτή.
Άφησαν το μωρό τους στο καρότσι για να ανέβουν σε δραστηριότητα της Disneyland! (βίντεο)
«Πραγματικά, δεν έχω καμία πρόθεση να προσβάλω κανέναν, αλλά όταν είδα ότι ήταν πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι επέλεξαν μία Λατίνα ηθοποιό για τη Χιονάτη, αλλά την αποκαλείται ακόμη ως την ιστορία της “Χιονάτης και των Επτά Νάνων”, με πήρε λίγο από κάτω», δήλωσε τον Ιανουάριο του 2022.
Η Disney απάντησε λέγοντας ότι ακολουθεί «μια διαφορετική προσέγγιση» για να αποφύγει την ενίσχυση των στερεοτύπων από την ταινία του 1937.
Από την πλευρά της, η Ζέγκλερ έχει δεχτεί κριτική και για τις δηλώσεις της εναντίον των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2024, καθώς και για το γεγονός ότι χαρακτήρισε την αρχική ταινία «Χιονάτη» ως «παλαιάς εποχής».
Η Γκαλ Γκαντότ και η Ζέγκλερ δεν έχουν κρύψει τις πολιτικές τους θέσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, με την τελευταία να γράφει «ελεύθερη Παλαιστίνη» στο X μετά την κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ της ταινίας.
Η Ζέγκλερ μίλησε για την κριτική που έχει δεχτεί η ταινία και είπε, «Ερμηνεύω τα συναισθήματα των ανθρώπων γι’ αυτήν την ταινία ως πάθος για αυτήν, και με τιμά που είμαι μέρος κάποιου γεγονότος για το οποίο οι άνθρωποι είναι τόσο παθιασμένοι».
Προσθέτοντας πως «Δεν θα έχουμε πάντα τα ίδια συναισθήματα με τους άλλους γύρω μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».