Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Θεοδωράκης: «Ένα νέο δημοψήφισμα θα είναι ταφόπλακα για την χώρα»

«Το προηγούμενο δημοψήφισμα έφερε τα capital control που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα νέο δημοψήφισμα θα είναι η ταφόπλακα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» σχολιάζοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσανατολίζεται στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος.

Στη συνέχεια αναφερόμενος την αξιολόγηση τόνισε: «Αναγνωρίζουμε την ύψιστη ανάγκη να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Αν δεν μπορούν, αν δεν θέλουν, να έρθουν στην Βουλή και να ζητήσουν από κάποιον άλλο να το κάνει. Παράταση στην παράταση και άλλες μεσοβέζικες λύσεις, δεν υπάρχουν».

Καταθέτοντας την άποψη του για το ποια θα ήταν η ιδανική λύση διακυβέρνησης ανέφερε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια θαρραλέα, μία γενναία ομάδα, με γνώση, σχέδιο και λογική. « Όχι άλλους ανίκανους που όλη μέρα συζητάνε τα σκουριασμένα τους όνειρα πίνοντας φραπέ. Και μετά πηγαίνουν στην Ευρώπη με απλωμένο το χέρι και λένε “δώστε μας κάτι”. Έτσι η χώρα πάει από μνημόνιο σε μνημόνιο».

Τέλος, αναφερόμενος σε όσους μιλούν για έξοδο από ευρωζώνη και δραχμή τόνισε ότι αυτή η λύση συμφέρει αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω. «Και υπάρχουν πολιτικοί – επιχειρηματίες –δημοσιογράφοι – εργολάβοι, που δεν θα χάσουν. Όλοι οι άλλοι όμως θα ζήσουμε μια κόλαση. Σκεφθείτε μια χώρα με αδυναμία παραγωγής, ανάγκες δανειοδότησης και νόμισμα καρυδότσουφλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε πρόεδρε, παρότι χάσατε κάποιους βουλευτές, τελικά, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Ποτάμι δείχνει να ανακάμπτει… Τι έγινε; Είναι «πολύ σκληρό για να πεθάνει»;
Πολύ σκληρό και πολύ χρήσιμο. Το Ποτάμι έφερε ξεχασμένες λέξεις στην πολιτική. Λογική, διαφάνεια, πολίτες. Συγκρούσθηκε με συμφέροντα και συντεχνίες και παρέμεινε ένα ανοιχτό Κίνημα. Αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και όχι «τους γνωστούς των γνωστών». Οι λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα πλέον δεν είναι λόγια, έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Υπάρχουν πολιτικές ή άλλες δυνάμεις που δεν θέλουν το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωταγωνιστές στα πολιτικά δρώμενα;
Προφανώς κάποιοι δεν μας θέλουν. Προτιμούν γνωστούς και χειρίσιμους πολιτικούς. Θα πρέπει όμως να το πάρουν απόφαση. Η ροή προς το Ποτάμι δεν θα σταματήσει όσα φράγματα κι αν στήσουν όσες υποσχέσεις κι αν μοιράσουν σε αυτούς που μας ακολουθούν. Στην Βουλή στη συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων καλέσατε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την αποπληρωμή των 400 εκατομμυρίων που χρωστάνε. Είπα αυτό που λέω πάντα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξηγήσουν που πήγαν όλα αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια. Πρέπει να απολογηθούν για τις πλαστικές σημαίες, τα ρουσφέτια και τα γραφεία που έφτιαχναν στα χωριά με λεφτά των φορολογουμένων. Ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνουν ένα νέο πάρτι με τα λεφτά του δημοσίου αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τις δεκαετίες της σπατάλης και της … κραιπάλης.

Η αλήθεια είναι ότι έχετε εξαντλήσει σχεδόν κάθε απάντηση στις ερωτήσεις για την κεντροαριστερά… Θα σας ρωτήσω λοιπόν για την κεντροδεξιά: Μήπως κινδυνεύετε περισσότερο από τη ΝΔ;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον καθένα μας είναι ο κακός του εαυτός. Άμα τον ελέγξεις και τον περιορίσεις τα άλλα είναι εύκολα.

Θα το ρωτήσω ευθέως: Πόσο πιθανό είναι να συμπράξετε πριν από εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι χωρούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;
Μα είναι δυνατόν εμείς που φτιάξαμε το Ποτάμι ξαφνικά να γοητευθούμε από την ΝΔ; Ή το ΠΑΣΟΚ; Ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί να μην γοητευθείτε αλλά να αισθάνεστε ποιο ασφαλής σε ένα μεγάλο κόμμα σαν την ΝΔ;
Δεν υπήρξα ποτέ δειλός και δεν θα αναζητήσω ποτέ στέγη σε άλλο κόμμα. Θα ήταν προσβολή για όσους με πίστεψαν.

Μετά τις εκλογές; Θα συνεργασθείτε με την ΝΔ;
Προχωράτε πολύ γρήγορα. Οι εκλογές πρέπει να είναι η αφορμή για να αλλάξουμε κατεύθυνση. Και αυτό δεν γίνεται αλλάζοντας απλώς υπουργούς. Η χώρα έχει ανάγκη από τόλμη, σχέδιο και νέα πρόσωπα. Όχι αναπαλαίωση. Και προτεραιότητες. Πρώτη από όλες η διάλυση του κομματικού πελατειακού κράτους. Αυτά θα βάλουμε στο τραπέζι την επόμενη μέρα των εκλογών και όχι τις καρέκλες.

Ο τόπος χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκλογές; Αυτό είναι το ζητούμενο;
Όσοι λένε «εδώ και τώρα εκλογές» πρέπει να δώσουν και την ημερομηνία. Να γίνουν πριν κλείσει η 2η αξιολόγηση; Να γίνουν τον Μάρτιο που ο Ντράγκι θα αποφασίσει αν η χώρα μας θα ενταχθεί στο QE; Ή τον Ιούνιο που είναι να πάρουμε την επόμενη μεγάλη δόση;

Σας άκουσα στην βουλή να λέτε προς την κυβέρνηση: ή κλείστε την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ύψιστη ανάγκη να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Αν δεν μπορούν, αν δεν θέλουν, να έρθουν στην Βουλή και να ζητήσουν από κάποιον άλλο να το κάνει. Παράταση στην παράταση και άλλες μεσοβέζικες λύσεις, δεν υπάρχουν.

Ο κ.Τσίπρας όμως λέει ότι οι δανειστές έχουν παράλογες απαιτήσεις. Τι να κάνει; Να τους ικανοποιήσει;
Πότε το ανακάλυψε αυτό; Τον Νοέμβριο έλεγε στους υπουργούς του «ξενυχτήστε και κλείστε την αξιολόγηση». Τι άλλαξε; Μήπως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης δημιούργησαν το έδαφος για νέες απαιτήσεις; Ο κ.Τσακαλώτος ομολόγησε ότι έχουμε κάνει μόνο το 1/3 από αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Τον Μάιο η πραγματική υλοποίηση δεν ξεπερνούσε το 15% όπως είχαμε αποκαλύψει.

Ποια θα ήταν μια ιδανική κυβέρνηση για σας;
Ο τόπος έχει ανάγκη από μια θαρραλέα, μία γενναία ομάδα, με γνώση, σχέδιο και λογική. Όχι άλλους ανίκανους που όλη μέρα συζητάνε τα σκουριασμένα τους όνειρα πίνοντας φραπέ. Και μετά πηγαίνουν στην Ευρώπη με απλωμένο το χέρι και λένε «δώστε μας κάτι». Έτσι η χώρα πάει από μνημόνιο σε μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε προσφάτως ότι προτιμάει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο ΥΠΕΘΑ αντί για έναν ΣΥΡΙΖΑΙΟ… Συμφωνείτε κι εσείς με αυτό το σχόλιο;
Περί ορέξεως … Ο κ. Καμμένος είναι ένας ρουσφετολόγος πολιτικός. Όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν βολευτεί. Είτε σε υπουργεία, είτε σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών. Και δεν γίνεται ούτε μετάθεση φαντάρου χωρίς την έγκριση του. Δεν είναι το δικό μας πρότυπο υπουργού. Πόσο μάλλον υπουργού Αμύνης.

Την ευκαιρία ο κ. Τσίπρας να κάνει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ή ακόμη – ακόμη και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας την έχασε; Ή υπάρχει ακόμη αυτό το περιθώριο;
Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν τηρεί το λόγο του, δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε μια συμφωνία πακέτο μαζί του. Έχει επιλέξει τους φίλους του, έχει επιλέξει τους εχθρούς του. Δεν συμπίπτουμε.

Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε μελλοντική κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας;
Προφανώς όταν μιλάς για μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας δεν πρέπει να τους αποκλείσεις. Το θέμα είναι όμως ποια θα είναι η κύρια δύναμη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Οι λαϊκιστές; Οι συντηρητικοί; Ή οι αυτοί που θέλουν να πάνε την χώρα μπροστά και δεν έχουν βαρίδια στα πόδια τους;

Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι ο Τραμπ θα βάλει βέτο στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ για να αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα τι πρέπει να κάνει;
Δεν υπάρχουν ιδανικοί σύμμαχοι. Η χώρα έχει ανάγκη από ρεαλιστική διπλωματία και καθαρές συμφωνίες. Το ΔΝΤ πιέζει την Γερμανία για ριζική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό μας βοηθάει. Και είναι απερίσκεπτο όταν δεν έχεις εναλλακτική λύση, να λες «εδώ και τώρα να φύγει το ΔΝΤ». Εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει μόνος του με τον κ. Σόιμπλε και την απαίτηση του για τεράστια πλεονάσματα;

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, οι εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, πόσο αισιόδοξο σας κάνουν για το μέλλον της ΕΕ και του κόσμου μας;
Έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα. Αλλά η λύση δεν είναι η διάλυση της Ευρώπης και η επιστροφή στους εθνικισμούς. Ειδικά εμείς και ειδικά αυτή την εποχή με τα σύννεφα να γίνονται καταιγίδες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε προσφυγικό, μεταναστευτικό, προκλήσεις στο Αιγαίο, δεν είναι ώρα να μείνουμε μόνοι.

Πάντως υπάρχουν πολλοί που μιλούν για έξοδο από ευρωζώνη και δραχμή.
Ναι αυτή η λύση συμφέρει αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω. Και υπάρχουν πολιτικοί – επιχειρηματίες –δημοσιογράφοι- εργολάβοι, που δεν θα χάσουν. Όλοι οι άλλοι όμως θα ζήσουμε μια κόλαση. Σκεφθείτε μια χώρα με αδυναμία παραγωγής, ανάγκες δανειοδότησης και νόμισμα καρυδότσουφλο.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του ο πρωθυπουργός αποκλείεται να έχει ένα νέο δημοψήφισμα; Ώστε να συσπειρώσει το κόμμα του;
Το προηγούμενο δημοψήφισμα έφερε τα capital control που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα νέο δημοψήφισμα θα είναι η ταφόπλακα.

Άρα ούτε δημοψήφισμα, ούτε πρόωρες εκλογές, τι προτείνετε αυτή τη στιγμή; Εθνική συνεννόηση;
Η 2η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει τον Φλεβάρη, να μπει η χώρα τον Μάρτιο στην ποσοτική χαλάρωση, να έρθει φθηνότερο χρήμα στην οικονομία. Όλοι οι άλλοι σχεδιασμοί είναι μικροπολιτική.

Με όλα τα «καυτά μέτωπα» ανοιχτά για την Ελλάδα, σας ανησυχούν οι εθνικές εξελίξεις;
Μια χώρα αδύναμη οικονομικά εξασθενίζει σιγά σιγά και στα εθνικά. Κι αν δεν βγούμε γρήγορα από την κρίση και τα μνημόνια οι εντάσεις θα πολλαπλασιαστούν. Γι αυτό καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στην Βουλή για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με την πολιτική ηγεσία της χώρας και την φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Να υπάρξει μόνιμη συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όχι ευκαιριακή. Και να μην ρισκάρει η χώρα επειδή ένας υπουργός είναι κυκλοθυμικός ή καιροσκόπος.

Κλείνοντας θα σας ρωτήσω ξανά: Γιατί αυτή τη στιγμή δεν βγαίνετε μπροστά προτείνοντας εθνική συνεννόηση για το ελληνοτουρκικό, το Σκοπιανό, το Κυπριακό, για το χρέος αλλά και για την αξιολόγηση…
Συνεχώς το κάνουμε. Αλλά οι άλλοι έχουν τις δικές τους προτεραιότητες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν κομματικούς στρατούς να θρέψουν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται τα μεγαλεία του παρελθόντος. Ο καθένας λέει «μπορώ μόνος μου» μέχρι που πνίγεται. Οι πολίτες πρέπει να επιβάλουν την πατριωτική πολιτική. Να στηριχθούμε στην γενιά που εγκαταλείπει την Ελλάδα. Να σημάνουμε συναγερμό και να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε.

Tags
Back to top button