Η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το βιοδορυφόρο Bion-M το 2023, για την μελέτη της σπερματογένεσης για να ανακαλύψει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι παρατεταμένες περίοδοι στο διάστημα στην υγιή ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών.
Οι ρώσοι κοσμοναύτες δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την ιδέα να συλλέξουν το σπέρμα τους για εκτεταμένες μελέτες, δήλωσε η Δρ Ιρίνα Ογκνέβα, επικεφαλής του εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής Κυττάρων έξω από τη Μόσχα.
«Μας εμφανίζονται συνεχώς οι αντιρρήσεις με ηθικό, ψυχολογικό και ηθικό χαρακτήρα και δεν μπορούμε να βρούμε εθελοντές μεταξύ των κοσμοναυτών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την επιστήμονα, η απλή αναφορά στην ιδέα να πάρει το αρσενικό βιοϋλικό σε συνθήκες χώρου απλώς «προκαλεί το χαμόγελο σε όλους» και φέρνει την απόρριψη. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να διεξάγουν σημαντική έρευνα σχετικά με τη σπερματογένεση σε κοσμοναύτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από διαστημική πτήση.
Η Δρ. Ογκνέβα αναφέρθηκε επίσης σχετικά και με άλλους τομείς ενδιαφέροντος στον τομέα της διαστημικής βιολογίας, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της σύλληψης, μεταφοράς και γέννησης ενός ανθρώπινου παιδιού στο διάστημα.
«Γνωρίζουμε το γεγονός ότι είμαστε πάντα πρώτοι στο διάστημα και ότι σε πολλές περιοχές παραμένουμε οι ηγέτες, θα ήταν ωραίο αν ο πρώτος άνθρωπος που θα γεννηθεί στο διάστημα θα ήταν Ρώσος πολίτης αλλά πρέπει να φροντίσουμε το άτομο, όχι τον πατριωτικό λαϊκισμό, στην πρωτοπορία των προσπαθειών μας», τόνισε η Ογκνέβα.
Σύμφωνα με την επιστήμονα, ενώ παραμένει πολύ νωρίς για να οριστεί επισήμως η αποστολή ενός παιδιού στο διάστημα, η διατύπωση του στόχου είναι ήδη δυνατή. Μαζί με τα τεχνικά ερωτήματα, υπάρχουν ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, δεδομένου ότι μια ζωντανή γέννηση θα αποτελούσε ουσιαστικά ένα πείραμα που θα αφορούσε ένα ανθρώπινο έμβρυο.
Μαζί με αυτά τα θέματα, η Ογκνέβα δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω τεχνικές μελέτες σχετικά με την ασφαλή ανάπτυξη ενός εμβρύου στις συνθήκες του διαστήματος, αφού δεν είναι καθόλου σαφές εάν όλες οι διεργασίες είναι εφικτές σε συνθήκες διαστημικής πτήσης».
«Υπάρχει μια σειρά από ανησυχίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια ή να γίνουν κρίσιμες για τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού», τόνισε η επιστήμονας. Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη βαρύτητας, τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο, τις μεταβολές στα επίπεδα ακτινοβολίας και άλλα θέματα, όπως το ψυχολογικό στρες, ιδιαίτερα λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας των ωαρίων στις εξωτερικές επιρροές.
Η Ρωσία έχει ήδη μια σχετικά πλούσια ιστορία πειραματισμού με γεννήσεις στο διάστημα και έχει πραγματοποιήσει δοκιμές που περιλαμβάνουν ποντίκια και αρουραίους. Το 1990, τα αυγά ορτυκιών που είχαν ληφθεί στο Σοβιετικό διαστημικό σταθμό Mir εκκολάφθηκαν και έγιναν τα πρώτα σπονδυλωτά που «γεννήθηκαν» στο διάστημα.
Την ίδια χρονιά, τέσσερα ενήλικα ορτύκια εισήχθησαν επί του σταθμού, ενώ ένα από αυτά γέννησε και ένα αυγό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το ωάριο αναπτύχθηκε στο διάστημα και εκκολάφθηκε μετά την αποστολή του πίσω στη Γη με ένα διαστημικό σκάφος τύπου Soyuz.
Τα τέσσερα ορτύκια εμφάνισαν σημεία αδυναμίας, συμπεριλαμβανομένων προσωρινά μειωμένων επιπέδων τεστοστερόνης, αλλά γενικά έδειξαν ότι ήταν ικανά να αναρρώσουν.
Σύμφωνα με την Ογκνέβα, τα πιο πρόσφατα πειράματα σε μύγες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένα, με την παχυσαρκία και την εκκόλαψη διαφόρων διαδοχικών γενεών των εντόμων να αποδεικνύονται δυνατές στο διάστημα.
Επιπλέον, οι διαδοχικές γενιές των μυγών φαινόταν να «θυμούνται» τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στα γονίδιά τους όταν επέστρεφαν στο διάστημα.