Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στην «αιώνια πόλη» ένα κείμενο το οποίο επί της ουσίας διαλύει την ΕΕ με την σημερινή της μορφή και δημιουργεί ένα ισχυρό «κλαμπ» τεσσάρων χωρών και πολλές ομάδες μελών με λιγότερη πολιτική ισχύ.
Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του Έλληνα ΠτΔ Π.Παυλόπουλου μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου καθώς έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες «πως η Ελλάδα θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης
«Η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, είτε θα είναι ενωμένη, είτε δεν θα υπάρχει. Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι κυρίαρχη», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στην ομιλία του στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί πριν από 60 χρόνια η Συνθήκη της Ρώμης.
«Η ΕΕ επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.
Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η ΕΕ να κάνει μια νέα αρχή».
Όμως η φράση κλειδί ήταν η ακόλουθη: «Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες» ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση ενός κλειστού κλαμπ, μιας νέας ΕΕ μέσα στην Ευρώπη.
Οι εκδηλώσεις της Επετειακής Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00.