Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ρουμανία: Έρχονται αυξήσεις φόρων μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπολοζάν

Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ιλίε Μπολοζάν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης στο ρουμανικό κοινοβούλιο, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, γεγονός που της επιτρέπει να προωθήσει τις αυξήσεις φόρων που απαιτούνται για τη μείωση του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μόλις τριών εβδομάδων κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή με διαδικασία fast track νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ, ειδικών φόρων κατανάλωσης και άλλων εισφορών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας – που θα σήμαινε την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας – και να ξεμπλοκάρει την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Μπολοζάν ρώτησε: «Καταλαβαίνω πως δεν συμφωνείτε με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση… Ποιες είναι λοιπόν οι λύσεις; Από τη μια πλευρά, μας λένε ότι τα προβλήματα στην οικονομία είναι σοβαρά. Από την άλλη πλευρά, να μην πάρουμε αυτά τα μέτρα. Δεν γίνεται να συμβούν και τα δύο».

Η αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ο συνασπισμός τεσσάρων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ανέλαβε την εξουσία στα τέλη Ιουνίου, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο μετά την ακύρωση των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την επανάληψή τους τον Μάιο.

Παρότι και οι τέσσερις κυβερνητικοί εταίροι ενέκριναν τις αυξήσεις φόρων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) – ο ισχυρότερος από τους τέσσερις εταίρους – εξέφρασε επικριτικά σχόλια σήμερα. «Για μια σταθερή, συνεχιζόμενη πολιτική στήριξη, πρέπει να διορθώσουμε γρήγορα ορισμένους παραλογισμούς σε αυτό το πρώτο πακέτο μέτρων», δήλωσε ο επικεφαλής του PSD Σορίν Γκριντεάνου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης του ενιαίου συντελεστή φόρου εισοδήματος με προοδευτική φορολόγηση αντί της αύξησης του ΦΠΑ, αλλά τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνούσαν.

Ο Μπολοζάν είχε τονίσει προ ημερών ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους – από το 9,3% που ήταν πέρυσι – και κοντά στο 6% το 2026.

Tags
Back to top button