
Για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γερμανικά άρματα μάχης μετακινήθηκαν δίπλα στα ρωσικά σύνορα, αναφέρει ο Ρώσος δημοσιογράφος , και αυτό ας μας επιτραπεί η έκφραση, έχει “ φρικάρει” τους Ρώσους.
Στις 22 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους τελετή για να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της υπηρεσίας της 45ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Γερμανίας, η οποία θα είναι η πρώτη μόνιμη ανάπτυξη γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εκτός της χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δήμοι θα "αρπάζουν" τις καταθέσεις σου! Θα βάζουν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και για οφειλές 10ετίας
Η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία θα έχει μόνιμη βάση στη Λιθουανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα 80 χρόνια μετά την ήττα της Γερμανίας, σημειώνουν οι Ρώσοι.
Αυτό το γεγονός συνδέεται με τη δήλωση του Καγκελάριου Φ.Μέρτζ: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος του Ράιχ του ΝΑΤΟ».
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους η τελετή της παρουσίας της 45ης Ταξιαρχίας Πάντσερ «Litauen».
“Ο φόβος των δυτικών είναι ότι μόνο ένα χτύπημα από τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik με συμβατικές κεφαλές θα μπορούσε να καταστρέψει όχι μόνο αυτήν την ταξιαρχία, αλλά και ένα σημαντικό μέρος του λιθουανικού στρατού. Ο πύραυλος φέρει έξι κεφαλές, η καθεμία από τις οποίες περιέχει έξι υποκεφαλές, για συνολικά 36 κεφαλές, ισοδύναμες σε ισχύ με τον πύραυλο Iskander-1M.
Ο εφιάλτης ενός ψηφιακού μπλακάουτ κάνει την Ευρώπη να επιστρέφει στα μετρητά! Τι συμβαίνει με τις ψηφιακές συναλλαγές;
Ο Oreshnik είναι το πρώτο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (IRBM) στον κόσμο με πολλαπλές κεφαλές που χρησιμοποιούνται σε μάχη”, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Η 45η Ταξιαρχία είναι η όγδοη ταξιαρχία αρμάτων μάχης της Bundeswehr (Γερμανικές Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις) θα φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2027.
Τα πρώτα στρατεύματα που είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό αναδιάταξης έφτασαν στη Λιθουανία τον Απρίλιο του 2024.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, το αρχηγείο της γερμανικής Ταξιαρχίας έφτασε σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα την 1η Απριλίου 2025.
Υπάρχουν επί του παρόντος 500 Γερμανοί στρατιωτικοί στην Λιθουανία.
Η πλήρης επάνδρωση της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός, έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθεί έως το 2027.
Η ταξιαρχία θα σταθμεύσει μόνιμα στη Λιθουανία και θα είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2027, με 4.800 στρατιώτες και 200 πολίτες.
Ο Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισκέφθηκε το Βίλνιους για μια τελετή που περιελάμβανε παρέλαση 600 Γερμανών στρατιωτών στην κεντρική πλατεία κοντά στον καθεδρικό ναό, επίδειξη στρατιωτικού εξοπλισμού και κοινή συναυλία γερμανικών και λιθουανικών στρατιωτικών μπαντών.
Δένδιας: Ευθύνη Γεραπετρίτη για την τραγωδία των Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη
Ο Μερτζ υποδέχτηκε τον Λιθουανό Υπουργό Εξωτερικών Κέστουτις Μπούντρις, και μετά τις οποίες είχε συνομιλίες με τον Λιθουανό Πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα στο προεδρικό μέγαρο.
Ανησυχίες στις Σκανδιναβικές Χώρες
Η Λιθουανία δεν είναι η μόνη χώρα που ανησυχεί για την ολοένα και πιο δυναμική στάση της Ρωσίας.
Η Φινλανδία δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των κοινών συνόρων της μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικά μετά από αναφορές ότι η Μόσχα ενισχύει στρατιωτικές βάσεις κοντά στο ΝΑΤΟ.
Ο Υποστράτηγος Σάμι Νούρμι, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Μόσχας και, ως μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, προετοιμάζεται για το «χειρότερο σενάριο».
Ο συνολικός αριθμός στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής είναι μεταξύ 5.100–6.500, με πιθανές διακυμάνσεις λόγω ασκήσεων και εναλλαγών.
Οι Ρώσοι μετά από 80 χρόνια, βλέποντας μια γερμανική τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Λιθουανία, εκφράζονται δυναμικά με εκρήξεις οργής, για τους Γερμανούς στρατιωτικούς, θεωρώντας την μονάδα αυτή στόχο των πυραύλων τους.
Η ιστορία είναι σχετικά νωπή, και πολλά ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για “ναζί” στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για παρόμοια ιδεολογία.
Με λίγα λόγια εκεί στην Μόσχα μιλούν γενικά για επαναφορά παλαιών καταστάσεων με άλλη μορφή, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτό προσδίδει για τους ίδιους και ιδεολογική μορφή στην σύγκρουση με την δύση.