Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ρωσική Εκκλησία: Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να λύσει την περίπλοκη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία 

Νέα παρέμβαση είχαμε από ρωσικής πλευράς για το ουκρανικό. “Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να επιλύσει το σημερινό πρόβλημα γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία”, ανέφερε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.


«Γνωρίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β ‘[ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο] καταβάλλει κάποιες προσπάθειες για την επίλυση της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία. Θα έλεγα ότι πρώτα απ’ όλα αυτό μαρτυρεί την παρούσα ανικανότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να να επιλύσει για άλλη μια φορά τη σύνθετη κατάσταση της Ουκρανίας, η οποία επεκτείνεται από γνωστές αντικανονικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Φανάρι ​​», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, επικεφαλής του Συνδέσμου για Εκκλησία, Κοινωνία και Σχέσεις με τα ΜΜΕ.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επανειλημμένα τονίσει την επιθυμία και την ανάγκη για πανορθόδοξη απόφαση επί του θέματος, διότι δεν μπορεί να επιλυθεί μονομερώς», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό οι ενέργειες του Χρυσόστομου μπορούν να εξεταστούν σύμφωνα με την πρόταση της Ρωσικής Εκκλησίας (…) Έχει προβεί σε συνομιλίες με εκπροσώπους διαφόρων τοπικών εκκλησιών, λέγοντας ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα».

Πάντως από πλευράς Φαναρίου ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισημαίνουν πως οι Ρώσοι επιδιώκουν να “καπελώσουν” την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και καλούν τον κ. Χρυσόστομο να απαντήσει άμεσα.


Στο μεταξύ ένα φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών και των «παραδοσιακών θρησκειών» της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των πολλών περιστατικών παραβίασης των δικαιωμάτων των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την κατάχρηση της νέας θρησκευτικής νομοθεσίας της Ουκρανίας κλπ.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας (ΤΕΕΣ) ανοίγοντας τη διάσκεψη, υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει το καθεστώς αυτοδιοίκησης ως μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας. Είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό δόγμα της Ουκρανίας, περιλαμβάνει περισσότερες από 12 χιλιάδες κοινότητες και είναι το μοναδικό κανοονικά αναγνωρισμένο από ολόκληρη την κοινότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η UOC συγκεντρώνει εκατομμύρια των πιστών, εκπροσωπείται σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας και άντεξε τις ενεργές προσπάθειες «για τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε πολιτικά παιχνίδια» μετά τις αλλαγές το 2014.

Με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα λάβει υπόψη την αρνητική εμπειρία των προκατόχων του και θα επιτρέψει στους Ορθόδοξους πιστούς στη χώρα να συνεχίσουν την εκκλησιαστική ζωή τους σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν καθιερωθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία για χιλιάδες χρόνια».

Αποκάλεσε δε τη δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU) «ένα τεχνητό σχέδιο για την ένωση της Ουκρανικής Ορθοδοξίας», η οποία υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από πολιτικούς στόχους.

Η έκθεση στο φόρουμ έδωσε παραδείγματα της πίεσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ουκρανίας προς τους κληρικούς και τους πιστούς του UOC το 2018-2019 και την απότομη αύξηση των βίαιων ενεργειών κατά των ορθόδοξων εκκλησιών και ιερών.

Tags
Back to top button