Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρωσικά bot επηρέασαν το δημοψήφισμα για το Brexit σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα των «Times» του Λονδίνου σχεδόν 45.000 κατευθυνόμενα μηνύματα (tweets) στάλθηκαν μέσω Twitter από bot, δηλαδή ρομπότ λογισμικού, και «τρολ» με ρωσικές διασυνδέσεις, επηρεάζοντας το δημοψήφισμα για το Brexit.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότεροι από 150.000 λογαριασμοί με έδρα τη Ρωσία, οι οποίοι προηγουμένως είχαν περιορίσει τις αναρτήσεις τους κυρίως στη σύγκρουση στην Ουκρανία, έστρεψαν μαζικά και συντονισμένα την προσοχή τους στο δημοψήφισμα για το Brexit τις μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Τα σχετικά στοιχεία, που προέρχονται από υπό δημοσίευση έρευνα ερευνητών των πανεπιστημίων του Σουάνσι και της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, η δραστηριότητα των ρωσικών λογαριασμών αποκορυφώθηκε τη μέρα του δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου, και την επόμενη. Ενώ έως τις 13 Ιουνίου οι εν λόγω λογαριασμοί -πολλοί από τους οποίους είναι φανατικά υπέρ του Προέδρου Πούτιν- έστελναν λιγότερα από 1.000 «τιτιβίσματα» τη μέρα, έφθασαν τα 39.000 στις 24 Ιουνίου, ενώ αμέσως μετά σχεδόν σταμάτησαν.

Πολλά από αυτά τα μηνύματα δεν φαίνεται να προέρχονται από άνθρωπο, αλλά από «bots», δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που «γεννούν» εκατοντάδες tweets καθημερινά. Η εκ των υστέρων ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα μηνύματα διαβάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια φορές από άλλους χρήστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα bots χρησιμοποιήθηκαν σκοπίμως και είχαν επιρροή».

Τα περισσότερα μηνύματα ενθάρρυναν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που -κατά τους Times- συμβαδίζει με τη γενικότερη ρωσική επιδίωξη για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικά μηνύματα ήσαν κατά του Brexit, κάτι που το δημοσίευμα ερμηνεύει ως ρωσική επιδίωξη να σπείρει διχόνοια στη Βρετανία.


Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η ευθεία καταγγελία από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε ψευδείς ειδήσεις (fake news) για να ενσπείρει διχόνοιες και να επηρεάσει τις εκλογές.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξή της. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε προ ημερών ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία δεν ανακατεύθηκε στις αμερικανικές εκλογές.

Tags
Back to top button