Κύρια θέματα,Ρωσία • 13/12/2021 - 08:25
Ρωσία: Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δυνάμεις στην Ουκρανία -Χιλιάδες Ρώσοι στα σύνορα
H Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 120.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία
Οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναπτύσσουν μαχητές στην Ουκρανία αξιοποιώντας ως προκάλυψη την ιδιότητα των «στρατιωτικών εκπαιδευτών», υποστήριξε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Κριμαία 24».
Συμβόλαια δισεκατομμυρίων
«Η περιοχή, η ίδια η Ουκρανία, τροφοδοτείται με εξοπλισμούς. Λόγος γίνεται για απευθείας παραδόσεις και για συμβόλαια για το μέλλον, μάλιστα πρόκειται για συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων και πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.
»Λόγος γίνεται για ανάπτυξη εκεί ένοπλων μαχητών εν ολίγοις, υπό την ιδιότητα των εκπαιδευτών», είπε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TΑΣΣ.
Η Μόσχα θα «λάβει μέτρα»
Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία στρατιωτικών μονάδων από δυτικές χώρες, κατάσταση «που αναγκάζει τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της», μεταδίδει το ΤΑΣΣ.
Χιλιάδες Ρώσοι στα σύνορα
Η Ρωσία αναπτύσσει αντιαεροπορικά συστήματα Buk στα σύνορα με την Ουκρανία, κοντά στο Βορονέζ.
Πλήθος πληροφοριών, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, δείχνει ρωσικές στρατιωτικές μετακινήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες και βίντεο που δείχνει συστήματα Buk να μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.
Σύμφωνα με αναλυτές τουλάχιστον μια αντιαεροπορική μεγάλη μονάδα με Buk εντοπίστηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασλόφκα. Έχουν μάλιστα βαφεί οι αριθμοί στα οχήματα φορείς των πυραύλων… “Βάσει όλων αυτών και παρά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται πως η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζεται”, αναφέρουν πληροφορίες.
Το Buk είναι ένα φερόμενο επί οχήματος πυραυλικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε επί Σοβιετίας και συνεχίζει να υπηρετεί στον ρωσικό στρατό ως σύστημα αντιμετώπισης πυραύλων κρουζ, έξυπνων βομβών και φυσικά αεροσκαφών και drones.
H Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 120.000 στρατιώτες της στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αυξήσει την κατασκοπευτική της δραστηριότητα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 98.000 μέλη του στρατού και 22.000 μέλη της αεροπορίας και του ναυτικού.
Σκληρή προειδοποίηση των G7 στη Ρωσία: «Μαζικές συνέπειες»
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει «μαζικές συνέπειες» αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που είδε το Ρόιτερς.
Στη σύνοδό τους στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας, οι αντιπρόσωποι της G7 δήλωσαν πως καταδικάζουν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, επιβεβαίωσαν πηγές στη G7.
Η Ουκρανία βρίσκεται στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα προετοιμάζοντας πιθανόν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, ενώ έχει δηλώσει πως χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.
Η G7 περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ ενώ μετέχει επίσης ένας αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τηγ βρετανή υπουργό, η σύνοδος του Λίβερπουλ έδειξε «την πολύ ενωμένη φωνή των χωρών της G7, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι πολύ σαφείς» όσον αφορά το γεγονός «ότι θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία».
Η απειλή για κυρώσεις άνευ προηγουμένου διατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.