Ρωσία,ΗΠΑ,Κίνα • 27/11/2021 - 12:09
Ρωσία - Κίνα απορρίπτουν την αμερικανική πρωτοβουλία διεθνούς «Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία»
Τι αναφέρουν
Με ένα δηκτικό άρθρο, οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στις ΗΠΑ απορρίπτουν, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (26/11), την αμερικανική πρωτοβουλία για διεθνή «Σύνοδο Κορυφής περί Δημοκρατίας»
Η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν στην ιδέα μιας διεθνούς «Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία» που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, σύμφωνα με κοινό άρθρο των πρέσβεων των δύο κρατών στην Ουάσινγκτον, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (26/11).
Συγκεκριμένα, στο σχετικό κοινό άρθρο των Ανατόλι Αντόνοφ και Τσιν Γκανγκ που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό «National Interest» αναφέρεται: «Αυτό το προφανές προϊόν της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου θα προκαλέσει ιδεολογική αντιπαράθεση και διχασμό στον κόσμο, δημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές. Αυτή η τάση είναι αντίθετη με την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου. Είναι αδύνατο να αποτραπεί ο σχηματισμός μιας παγκόσμιας πολυκεντρικής αρχιτεκτονικής, αλλά μπορεί να περιπλέξει την αντικειμενική διαδικασία».
Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ρωσίας και της Κίνας στην Ουάσινγκτον κάλεσαν, επίσης, τις υπόλοιπες χώρες «να επικεντρωθούν στο να κάνουν καλές εργασίες και να μην επικρίνουν συγκαταβατικά τους άλλους».
Χαρακτηριστικά, οι δύο πρέσβεις επισημαίνουν: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Δημοκρατία στη Ρωσία και στην Κίνα. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις είναι καλύτερα να σκέφτονται τον εαυτό τους και το τι συμβαίνει στις πατρίδες τους. Είναι αυτό ελευθερία όταν διάφορα συλλαλητήρια στις χώρες τους διαλύονται με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα;».
Ακόμα, ο Ανατόλι Αντόνοφ και ο Τσιν Γκανγκ υπογράμμισαν ότι η Δημοκρατία δεν είναι προνόμιο κάποιας χώρας ή ομάδας χωρών, αλλά αντιπροσωπεύει «το παγκόσμιο δικαίωμα όλων των λαών».
Συγκεκριμένα, οι δύο διπλωμάτες τονίζουν: «Μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους και κανένα μοντέλο δεν είναι κατάλληλο για όλες τις χώρες. Το αν η πορεία μιας χώρας λειτουργεί, εξαρτάται από το αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητά της, αν ανταποκρίνεται στις τάσεις της εποχής και αν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική σταθερότητα και στην πρόοδο, καθώς και στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων».