Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Roscosmos: Στόχος οι 600 δορυφόροι μέχρι το 2050

Το προκαταρκτικό πρόγραμμα εκτοξεύσεων δορυφόρων μέχρι το 2030, δημοσίευσε η Roscosmos που σκοπεύει να στείλει 600 δορυφόρους στο διάστημα.

Στην πραγματοποίηση 148 εκτοξεύσεων ελαφρών, μεσαίου και βαρέως τύπου πυραύλων που θα μεταφέρουν στο διάστημα 600 δορυφόρους του σχηματισμού Sfera, μέχρι το 2030, θα προχωρήσει η Roscosmos, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα εκτοξεύσεων για αυτή την περίοδο.

Το σύστημα Sfera, είναι η απάντηση στα παρόμοια συστήματα άλλων κρατών όπως το OneWeb και Starlink και θα διαθέτει 638 δορυφόρους, εκ των οποίων οι 334 θα είναι δορυφόροι επικοινωνίας, 55 δορυφόροι πλοήγησης καθώς και 249 συσκευές με αισθητήρες.

Στα τέλη του 2019, είχε αναφερθεί πως ολόκληρος ο ρωσικός δορυφορικός σχηματισμός, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δορυφόρων, περιλαμβάνει 164 δορυφόρους, εκ των οποίων οι 92 είναι δημόσιας χρήσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Roscosmos, για να τεθούν τόσοι πολλοί δορυφόροι σε τροχιά μέσα σε 10 χρόνια, θα χρειαστεί να εκτοξευθούν 88 πύραυλοι Soyuz-2.1b, 36 Angara-1.2 και 24 Angara-A5. Αρχικά είχε σχεδιαστεί, ολόκληρος ο σχηματισμός να μεταφερθεί με 25 Angara-A5, που χρησιμοποιούνται για βαρέα φορτία.

Η εταιρία υπογραμμίζει πως η κατασκευή των πυραύλων δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για τον σχηματισμό δορυφόρων Sfera, αλλά δεν έχει διευκρινίσει από που θα υπάρξει η χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα, το κόστος για την κατασκευή ενός πυραύλου Soyuz-2.1b ήταν 1,5 δισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου 24,4 εκατομμύρια δολάρια, κατά το τέλος του 2019. Το κόστος για έναν πύραυλο Angara-1.2 ήταν 2,02 δισεκατομμύρια ρούβλια, 32.8 εκατομμύρια δολάρια, τον Ιούνιο του 2019 και η κατασκευή ενός Angara-A5 ήταν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ρούβλια, 81,2 εκατομμύρια δολάρια, το 2018.

Με τις σημερινές τιμές, σχεδόν 325 δισεκατομμύρια ρούβλια, 5,28 δισεκατομμύρια δολάρια, χρειάζονται για την κατασκευή όλων των απαραίτητων πυραύλων.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του συστήματος Sfera, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ικανότατες επικοινωνίες, πλοήγηση καθώς και υπηρεσίες από απομακρυσμένους γήινους αισθητήρες.

Πηγή:

Tags
Back to top button