Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Roland Garros: H ζωή του ανθρώπου που έδωσε το όνομά του στο Γαλλικό Όπεν

Σε όλο τον κόσμο, ο Roland Garros (Ρολάν Γκαρός) είναι συνώνυμος με το τένις. Αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το σπίτι του γαλλικού Open πήρε το όνομά του από έναν θρυλικό αεροπόρο που πρωτοστάτησε σε μαχητικές μάχες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Roland-Garros, είναι το γήπεδο τένις της Γαλλίας που διεξάγεται το μεγάλο Grand Slam, το οποίο ανοίγει τις πύλες του σήμερα, και πήρε το όνομά του από έναν θρυλικό αεροπόρο παρά το γεγονός ότι αυτός δεν έχει παίξει ποτέ σε τουρνουά.

Κάθε χρόνο τον Ιούνιο (εκτός από φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού), οι φίλοι του τένις σε όλο τον κόσμο έχουν τα μάτια τους στραμμένα στα χωμάτινα γήπεδα του Roland Garros. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς θα ξέρουν τι -ή ποιος- σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις.

Ο Eugène Adrien Roland Georges Garros, πιο γνωστός ως Roland Garros, ήταν σίγουρα λάτρεις των σπορ, αλλά ποτέ δεν πήρε ούτε ένα μετάλλιο στο τένις. Το πάθος του ήταν να πετούσε. Ήταν ένας από τους καλύτερους πιλότους της γενιάς του και ένα από τα πολλά τραγικά θύματα του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρώτος που πέταξε πέρα ​​από τη Μεσόγειο

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν διάσημος για οποιοδήποτε είδος αθλητισμού, αν και προτιμούσε το ράγκμπι. Ήταν ο πρώτος άντρας που πέταξε πέρα ​​από τη Μεσόγειο και ένας σπουδαίος πιλότος μαχητικών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ζωή του έφτασε στο τραγικό τέλος στον ουρανό. Ο Ρολάν Γκαρός ανέβηκε στο πιλοτήριο του αεροσκάφους Spad για να συμμετάσχει σε μια περιπολία ρουτίνα. Ήταν μια μέρα πριν από τα 30α γενέθλιά του και ήλπιζε να δώσει στον εαυτό του ένα δώρο.

Είχε επιβιώσει από συγκρούσεις, χτυπήματα και μηχανικά προβλήματα, ακόμη είχε προσγειωθεί με ασφάλεια όταν ο κινητήρας του σταμάτησε. Πέθανε μια μέρα πριν σβήσει στον αριθμό 30 στην τούρτα του και πέντε εβδομάδες πριν από την ανακωχή.

Ενώ ήταν διάσημος ως πιλότος στη Γαλλία πριν από το θάνατό του, το γεγονός ήταν ότι πέθανε ως ένας ήρωας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και έκανε το όνομά του ζωντανό σε όλο τον κόσμο που σχετίζεται με το τένις.

Από εύπορη οικογένεια, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων

Γεννημένος στις 6 Οκτωβρίου του 1888 στο Saint-Denis ήταν από εύπορη οικογένεια, αφού ήταν γιος του Georges Garros, ενός πλούσιου δικηγόρου. Η οικογένεια του μετακόμισε αργότερα στο Cochinchine, στη Γαλλική Ινδοκίνα (περιοχή στο νότιο Βιετνάμ) και σε ηλικία 12 ετών, ο Ρολάν στάλθηκε για να σπουδάσει μουσική στη Γαλλία. Αντ 'αυτού σπούδασε επιχειρήσεις στο Παρίσι και άνοιξε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Το 1909 είδε το Reims Air Show και συνάντησε τον Βραζιλιάνο εφευρέτη Alberto Santos-Dumont και έμαθε να πετάει σε ένα από τα αεροσκάφη Demoiselle του Santos-Dumont (Damselfly) και το 1910 απέκτησε την άδεια του πιλότου, δίνοντας αεροπορικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με ένα αεροπλάνο που αγόρασε από το Santos-Dumont.

Έκανε σόου με ακροβατικές πτήσεις, μπήκε σε αεροπορικούς αγώνες και το 1911 σημείωσε ρεκόρ υψομέτρου 3950μ. σε ένα μονοπλάνο του Μπλεριώτ. Όταν κάποιος άλλος το έσπασε, τον επόμενο χρόνο πέταξε στα 5610μ. Το 1913 ταξίδεψε 800 χιλιόμετρα, από τη Γαλλία στην Τυνησία με ένα μονοπλάνο Morane-Saulnier, και έγινε το πρώτο άτομο που πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.

Η τελευταία και μοιραία αποστολή

Στις 5 Οκτωβρίου 1918, την παραμονή των 30ων γενεθλίων του, ο Γκαρός συμμετείχε σε μια τελευταία, μοιραία αποστολή πάνω στις Αρδέννες, μαζί με πέντε άλλα γαλλικά αεροσκάφη. Τέσσερα από αυτά είχαν φύγει για να κυνηγήσουν ένα γερμανικό αεροσκάφος όταν εμφανίστηκε ξαφνικά μια μοίρα έξι αεροπλάνων Fokker. Ο Roland Garros μπήκε στον αγώνα και δεν επέστρεψε ποτέ.

Για μέρες οι γαλλικές εφημερίδες έγραφαν ότι ο ήρωάς τους είχε επιζήσει και ήταν σε μια γερμανική φυλακή, αλλά τελικά βρήκαν το σώμα του και συντρίμμια κοντά στο χωριό Vouziers, όπου θάφτηκε.

Tags
Back to top button