Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Red Code» και μπαράζ του 112: Η κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα έως την Πέμπτη

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις, θέτοντας τον κρατικό μηχανισμό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αναβάθμισε το επίπεδο επικινδυνότητας σε «Red Code» (Κόκκινο Κώδικα) για συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειας, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα και να διαρκέσουν έως και την Πέμπτη.

Ενεργοποίηση του 112 και περιοχές στο «κόκκινο»

Λόγω της σφοδρότητας του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας, κρίθηκε αναγκαία η ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν ήδη από το απόγευμα στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων, της Ηπείρου και της Δυτικής Πελοποννήσου, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων βρίσκονται:

  • Τα νησιά του Ιονίου.

  • Η Ήπειρος και η Δυτική Στερεά.

  • Η Δυτική Πελοπόννησος.

  • Τμήματα της Θεσσαλίας (κυρίως τα δυτικά).

  • Σταδιακά η Μακεδονία και η Θράκη.

  • Τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

     

Το χρονοδιάγραμμα της κακοκαιρίας

Το βαρομετρικό χαμηλό κινείται γρήγορα, «σαρώνοντας» τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

  1. Τετάρτη (Σήμερα): Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Δυτική Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και την υψηλή κεραυνική δραστηριότητα. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, δημιουργώντας προβλήματα στην ακτοπλοΐα.

  2. Πέμπτη: Το μέτωπο της κακοκαιρίας θα μετατοπιστεί ανατολικότερα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σταδιακά, από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά, ωστόσο η αστάθεια θα παραμείνει στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Πού θα χιονίσει – Πολική κάθοδος

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και λόγω των χιονοπτώσεων. Η πτώση της θερμοκρασίας θα φέρει χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται:

  • Στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

  • Σε περιοχές της Φλώρινας και της Κοζάνης με χαμηλότερο υψόμετρο.

  • Στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οι αρχές συνιστούν στους οδηγούς που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των παραπάνω περιοχών να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Σύσκεψη και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, της ΕΜΥ και επιστημονικοί φορείς. Αποφασίστηκε η πλήρης κινητοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη», με έμφαση στην πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων σε αστικά κέντρα και στην άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις εγκλωβισμών από τα χιόνια.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις (σημεία που διασταυρώνονται δρόμοι με χειμάρρους) πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της, καθώς ο κίνδυνος παρασυρσής είναι μεγάλος. Η κακοκαιρία αυτή, αν και σύντομη σε διάρκεια, χαρακτηρίζεται από βιαιότητα, γεγονός που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή προσοχή από όλους.

Tags
Back to top button