Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

"Μισό βήμα" πριν τον ανελέητο βομβαρδισμό των ΗΠΑ το Ιράν μεταφέρει εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία

Φαίνεται πως μπαίνουμε για τα καλά στην τελική ευθεία πριν το στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά πυρηνικών  εγκαταστάσεων του Ιράν, αφού όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς τούτο.

Σοβαρή κίνηση της Τεχεράνης

Έτσι μετά την συγκέντρωση στρατηγικών βομβαρδιστικών  Β2 spirit των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό ωκεανό, σύμφωνα με , οι Ιρανοί  μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο σε τρίτη χώρα, όπως η Ρωσία, ως μέρος της προσπάθειας αντίστασης της πρόθεσης της Ουάσιγκτον να περιορίσει το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα τους.

Ο απόλυτος ψηφιακός έλεγχος στη ζωή μας! Υποχρεωτικές οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου από την 1η Οκτωβρίου μέσω gov.gr

Το θέμα, που θεωρείται ένα από τα βασικά εμπόδια για μια μελλοντική συμφωνία, τέθηκε στις αρχικές, σε μεγάλο βαθμό έμμεσες, συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Μουσκάτ του Ομάν, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, και του ειδικού απεσταλμένου του Donald Trump, Steve Witkoff.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το απόθεμα, που συγκεντρώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να παραμείνει στο Ιράν υπό την αυστηρή επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Η Τεχεράνη το βλέπει αυτό ως προφύλαξη ή μια μορφή ασφάλισης σε περίπτωση που μια μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση αποσυρθεί από τη συμφωνία, όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, όταν απέρριψε τη συμφωνία του 2015 που μεσολάβησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Τεχεράνη λέει ότι εάν το απόθεμα  εγκαταλείψει το Ιράν και οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία, θα έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερη καθαρότητα.

Κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με τιμωρία  του Ιράν για μια παραβίαση που θα διέπρατε η Ουάσιγκτον.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών στο Μουσκάτ διεξήχθη έμμεσα μεταξύ της ιρανικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, με το Ομάν να ενεργεί ως ενδιάμεσος, ωστόσο πραγματοποιήθηκαν και  απευθείας συναντήσεις μεταξύ του Witkoff και του Araghchi.

Εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία! Το ΙΟΒΕ καταρρίπτει τις ελπίδες για ανάπτυξη – Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές σε αβυσσαλέα τροχιά

Η αναβαθμισμένη Ιταλία κερδίζει έδαφος έναντι των Ε3

Η Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, συμφώνησε να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο συνομιλιών το Σάββατο στη Ρώμη, σε μια κίνηση που θεωρείται πολιτική χειρονομία του Τραμπ προς την Ιταλία.

Χρησιμεύει επίσης στον περιθωριοποίηση των βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις για το Ιράν, με το Ομάν να συνεχίζει να ενεργεί ως μεσολαβητής.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, θα βρίσκεται επίσης στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών συνομιλιών για τα πυρηνικά το 2015, η Ιταλία θεώρησε ότι είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – το λεγόμενο «E3» – να εκπροσωπούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στις συνομιλίες.

Ο Μοχάμεντ Αμερσί, του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε: «Η Μελόνι είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς φαίνεται να είναι η Ευρωπαία ηγέτης που έχει την καλύτερη προσωπική γραμμή προς τον Τραμπ, περισσότερο από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν η Ιταλία φιλοξενήσει τη συνάντηση, τίθεται το ερώτημα για τον μελλοντικό ρόλο της Ε3 στον διάλογο ΗΠΑ-Ιράν».

Το Ιράν  ωστόσο είναι γνωστό πως διαπραγματεύεται υπό την απειλή όχι μόνο περαιτέρω κυρώσεων, αλλά πιθανής στρατιωτικής επίθεσης στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις από τις ΗΠΑ.

Με την ιρανική οικονομία σε παρακμή, η Τεχεράνη επιθυμεί να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις με την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανές ασφαλιστικές επιλογές για εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στο Ιράν, σε περίπτωση περαιτέρω διακοπής των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Μετά την αποχώρηση το 2018 και την επιβολή κυρώσεων σε ξένες εταιρείες που εμπορεύονται το Ιράν, η ΕΕ δεν μπόρεσε να επινοήσει έναν βιώσιμο τρόπο προστασίας των επιχειρήσεων που ήθελαν να επενδύσουν σε αυτό.

Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει άλλες πτυχές της σχέσης ΗΠΑ-Ιράν από τις συνομιλίες, όπως η «αποσταθεροποιητική περιφερειακή συμπεριφορά της Τεχεράνης», μια απόφαση που έχει μπερδέψει τόσο το Ισραήλ όσο και τα γεράκια κατά του καθεστώτος στην Ουάσιγκτον.

Οι εγγυήσεις που ζητούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ μπορεί να αναζητήσουν κάποια μορφή ιρανικής διαβεβαίωσης ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να παρέμβουν στην κυριαρχία άλλων κρατών.

Το Ιράν, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ κάνει αρπαγές γης στη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Η επιρροή του Ιράν στην περιοχή έχει αποδυναμωθεί από την πτώση του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Χαμάς στη Γάζα και στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη.

Ο στόλος εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες κυρώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο και πως κυριολεκτικά βρισκόμαστε μισό βήμα πριν ξεσπάσει νέα πολεμική καταιγίδα στην  πολύπαθη Μ.Ανατολή.

 Από την μια έχουμε  το Ιράν με την φυγάδευση εμπλουτισμένου ουρανίου του στη Ρωσία, να δείχνει απρόθυμο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Τράμπ και από την άλλη τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει προειδοποιήσει με ανελέητους βομβαρδισμούς   τους μουλάδες σε περίπτωση μη ικανοποίησης των όρων του.

 

 

Tags
Back to top button