Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

"Μηδέν στο πηλίκον" για τον Ερντογάν από την επίσκεψη του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας

"Ο Ερντογάν αποτυγχάνει να εξασφαλίσει  έκτακτα χρηματικά οφέλη από τη Σαουδική Αραβία στην επίσκεψη του πρίγκιπα Μοχάμεντ", είναι ο τίτλος του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να εξασφαλίσει κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της λίρας στην αγορά κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (ΜΒS), στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Μας κατηγορούν για Ψέριμο οι Τούρκοι και λίγα μίλια μακριά στο νησάκι Τσαβούς έχουν στρατιωτική εγκατάσταση με ραντάρ επιφανείας

Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι η επίσκεψη του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, η πρώτη μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, θα είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση ότι το Ριάντ θα παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές νομισμάτων στην  κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχε κάνει ο περιφερειακός σύμμαχος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιανουάριο.

Σε κοινή γραπτή δήλωση των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες τους δεν αναφέρεται καμία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ή στενότερη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, οι οποίοι έγιναν ντεφάκτο εχθροί για τη δολοφονία Κασόγκι μετά τις κατηγορίες  Ερντογάν κατά του Πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι διέταξε τη δολοφονία, δήλωσαν ότι επιδιώκουν να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις, να εμβαθύνουν την περιφερειακή συνεργασία και να πραγματοποιήσουν πιθανές επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα.

«Μια ολοκληρωτική και απόλυτη κίνηση από τον Ερντογάν», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

"Στο τέλος τελείωσε το οικονομικό του σχοινί και χρειάζεται απεγνωσμένα μια διάσωση $ από τον MBS για να παραμείνει στην εξουσία. Θέλει όμως ο MBS να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;"

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πριν από τις συζητήσεις στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων δεν προχωρούν "όσο γρήγορα επιθυμούμε" και θα συζητηθούν κατ' ιδίαν μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη συνάντηση.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι κυνηγάει κεφάλαια για να βοηθήσει την κακοποιημένη οικονομία της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, σημειώνοντας πτώση 44 τοις εκατό το 2021, και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε περισσότερο από 70 τοις εκατό, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στη φτώχεια και πλήττοντας τη δημοτικότητα του προέδρου.

Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,1% στα 17,35 ανά δολάριο στις πρωινές συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ με την πλήρη μεταχείριση που αρμόζει σε έναν αρχηγό κράτους, συμπεριλαμβανομένης μιας τιμητικής φρουράς για να τον υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο και  ένα κρατικό επίσημο δείπνο .

Τα επίσημα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας πιθανώς μειώθηκαν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Η τράπεζα έχει ξοδέψει πολύ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεματικών της από τότε που ξέσπασε μια περίοδος αστάθειας της λίρας για πρώτη φορά το 2018.

Τα καθαρά αποθέματά της, όταν αφαιρούνται οι ανταλλαγές νομισμάτων που πραγματοποιούνται με κρατικές τράπεζες, βρίσκονται σε βαθιά αρνητικό πρόσημο, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρείχαν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τον Ιανουάριο ως μέρος των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και των περιφερειακών δυνάμεων έχουν πληγεί από την υποστήριξη της Τουρκίας στις αντιπολιτευόμενες ισλαμιστικές ομάδες και τις διαφορές σε βασικά ζητήματα όπως η Λιβύη και οι πόροι φυσικού αερίου.

Η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησε την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ αλ-Ναχιάν στην Τουρκία τον Νοέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν οι αρχικές συνομιλίες για τη συμφωνία ανταλλαγής.

Ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν ανακοίνωσαν επίσης καμία συμφωνία για τη Σαουδική Αραβία να αποκτήσει μερίδια σε κρατικές εταιρείες που ελέγχονται από το Turkey Wealth Fund ή σε άλλες εταιρείες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν επισημάνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες.

Πριν από την επίσκεψη, η Σαουδική Αραβία ήρε την απαγόρευση ταξιδιού στην Τουρκία και την προβολή των σαπουνόπερών της στο βασίλειο.

Πολλοί Τούρκοι είναι αντίθετοι στην προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία και σοκαρίστηκαν όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ριάντ τον Απρίλιο και αγκάλιασε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Λίγο πριν από το ταξίδι του Ερντογάν, ένα τουρκικό δικαστήριο ολοκλήρωσε τη δίκη πολλών υπόπτων για φόνο ερήμην και μετέφερε την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας καταδίκη από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 60% των Τούρκων βλέπει αρνητικά την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, ενώ το 29,7% βλέπει την πρωτοβουλία θετική, σύμφωνα με πανεθνική έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από την εταιρεία ερευνών Metropoll με έδρα την Άγκυρα. Ο Özer Sencar, ιδρυτής της Metropoll, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Twitter αυτή την εβδομάδα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν θα «αγκάλιαζε τον άνθρωπο που διέταξε τη δολοφονία» του Κασόγκι.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αρνείται κατηγορηματικά ανάμειξη στο έγκλημα."

Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα

Μηδέν στο πηλίκον , είναι τα αποτελέσματα για τον Ερντογάν από την επίσκεψη του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (ΜΒS), στην  Τουρκία. 

Αυτό είναι το εξαγόμενο συμπέρασμα, αφού οι προσδοκίες του Τούρκου Προέδρου δεν επαληθεύθηκαν για παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων  από τη Σαουδική Αραβία, με ανταλλαγές νομισμάτων με την  κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχε κάνει ο περιφερειακός σύμμαχος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιανουάριο.

Συνεπώς δεν δόθηκε τονωτική ένεση στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία , όπως ήλπιζε ο Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει την δημοσκοπική του κατρακύλα

Ο ΜΒS δεν ξέχασε τον πόλεμο και τις προσωπικές  κατηγορίες  εναντίον του από τον Ερντογάν για την δολοφονία Κασόγκι και τώρα "εκτελεί" τον Τούρκο Πρόεδρο, κρατώντας κλειστή τη στρόφιγγα των δολαρίων 

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button