Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Κέντρο επιχειρήσεων" το Μαξίμου: Οι διάλογοι της επιτελικής ομάδας

Σε κάποιους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να περάσουν τις µέρες της καραντίνας στο σπίτι τους. Λόγω καθήκοντος παραµένουν στον χώρο της δουλειάς τους, στα νοσοκοµεία και στις κλινικές που «µατώνουν» καθηµερινά πολεµώντας την ύπουλη νόσο. Είναι πολλοί, χιλιάδες -δεν έχει ίσως τόση σηµασία ο αριθµός- που ανέλαβαν για τις µέρες που παγώνει ο χρόνος να φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές. ∆εν µπαίνουν στην ίδια ζυγαριά διαφορετικά επαγγέλµατα ή ειδικότητες – άλλωστε είναι πασιφανώς υψηλότερη η επικινδυνότητα και ένα «βουνό» οι εργατοώρες για έναν νοσηλευτή από έναν επαγγελµατία που µπορεί να συνεχίσει από το σπίτι του µε τηλεργασία. Κάπως έτσι βασικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήµατα για τη λειτουργία του «στρατηγείου» που στήθηκε στο Μαξίµου, από τις µέρες του Εβρου κιόλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Φώφη Γιωτάκη

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", η εµφάνιση του κορωνοϊού επιστράτευσε µε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη όλους όσοι έχουν το υψηλό καθήκον να προστατεύσουν τη δηµόσια υγεία και να «κλειδώσουν» τον στόχο της ήπιας καµπύλης εξέλιξης της επιδηµίας. Από την πρώτη στιγµή εργάζονται µε αµείωτους ρυθµούς, µε τους απολύτως απαραίτητους εντός του Μαξίµου και µε τους υπόλοιπους σε ανοιχτή γραµµή για τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις. Τη «συνήθεια» του πρωθυπουργού να φεύγει από το Μαξίµου για ελάχιστες ώρες ξεκούρασης στο σπίτι ακολουθούν πιστά όλοι οι συνεργάτες του.

«Για εκείνον δεν υπάρχει δικαιολογία για το αν µπορούµε να βρούµε άλλους δέκα αναπνευστήρες πριν τους χρειαστούν οι συµπολίτες µας» τονίζει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, που δεν θυµάται από πότε έχει να κοιµηθεί σερί δύο-τρεις ώρες. Η ευθύνη είναι τεράστια. Στις 8.30 το πρωί, κάθε µέρα, στην αίθουσα του Υπουργικού Συµβουλίου µαζεύονται για τον «πρωινό καφέ» γύρω από τον πρωθυπουργό οι απολύτως απαραίτητοι.

Ανοιχτή γραμμή με το Λονδίνο

Με το βλέµµα στην οθόνη των τηλεδιασκέψεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού του γραφείου, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για το κυβερνητικό έργο, Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχοντας επιστρέψει πλέον από την καραντίνα στο σπίτι του, ο έχων την ευθύνη του Γραφείου Τύπου, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελία Πελώνη, ο Ερικ Παρκς, που ψηφιοποιεί τα µηνύµατα που φτάνουν αργότερα ως σποτάκια στους πολίτες, και οι βασικοί συνεργάτες του «στρατηγείου».

Οι βιντεοκλήσεις αποδεικνύονται πολύτιµοι σύµµαχοι, περιορίζοντας την ανάγκη της φυσικής παρουσίας. Ο Γιάννης Βλαστάρης, σύµβουλος του πρωθυπουργού και λογογράφος, επικοινωνεί συχνά µέσω Skype. Ανθρωπος-κλειδί που επικοινωνεί µε βιντεοκλήσεις µε τον πρωθυπουργό ή και το «στρατηγείο» είναι ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής του LSE διαµένει στο Λονδίνο, αλλά είναι σε ανοιχτή γραµµή µε τον Κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγµή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω στο τραπέζι, καφέδες, ροφήµατα, αντισηπτικά, χαρτιά και µολύβια, παρότι η τεχνολογία «επιβάλλει» νέες δεξιότητες και στους λιγότερο «µυηµένους». Στις 9.30, µία ώρα µετά τον «πρωινό καφέ», το σκηνικό τροποποιείται. Φουλ ενηµέρωση για τις εξελίξεις, τις κινήσεις υψίστης ανάγκης, τα επιδηµιολογικά νέα, τις πτήσεις που κόπηκαν ή θα κοπούν. Στην ενηµέρωση συµµετέχουν ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός του, Β. Κοντοζαµάνης, ο της Πολιτικής Προστασίας υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Λευτέρης Οικονόµου και, φυσικά, ο επικεφαλής λοιµωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής δεν έχει µόνο το ίδιο επώνυµο µε τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Οι απορίες για τη συνεπωνυµία λύθηκαν στους παρισταµένους όταν Σωτήρης και ∆ηµήτρης Τσιόδρας συστήθηκαν την πρώτη µέρα έλευσης του καθηγητή στο Μαξίµου. ∆εν γνωρίζονταν, είναι µακρινά ξαδέλφια και κατάγονται από το ίδιο χωριό, το Νεοχώρι Αργολίδας. Ο λοιµωξιολόγος δεν είναι επίσης ο µόνος που θέλει να βλέπει ανοιχτά παράθυρα για τον σωστό εξαερισµό στην αίθουσα των συσκέψεων. Τα παράθυρα ανοιγοκλείνουν, ασχέτως αν, από τον πρωθυπουργό µέχρι το σύνολο των συνεργατών του, όλοι έχουν βγει αρνητικοί στον έλεγχο για κορονοϊό. Στις συσκέψεις συµµετέχουν ad hoc υπουργοί και κυβερνητικοί, ειδικοί και µέλη της επικοινωνίας και των ψηφιακών µέσων – από την οµάδα του Ερικ Παρκς που είχε κοντά του ο Μητσοτάκης πολύ πριν αναλάβει τα ηνία του Μαξίµου.

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονοµικού επιτελείου του πρωθυπουργού, κλείνει 24ωρα στο Μαξίµου, ενηµερώνει συνέχεια τον πρωθυπουργό και ανταλλάσσει απόψεις στις συσκέψεις µε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τα αρµόδια οικονοµικά στελέχη της κυβέρνησης. «Φρουρός» όλες αυτές τις µέρες στο Μαξίµου και η Ελένη Σουρανή, πρέσβης και υπεύθυνη του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, η συµβολή της οποίας στην αποστολή από την Κίνα προστατευτικών και χειρουργικών µασκών, γαντιών και προστατευτικού εξοπλισµού για τα νοσοκοµεία υπήρξε καταλυτική.

Ολα... ψηφιακά

Η ανάγκη να γίνονται πλέον όλα ψηφιακά πιστώνεται -λένε οι καλά γνωρίζοντες- στον αρµόδιο υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, που «έτρεξε» ακόµη ταχύτερα τον σχεδιασµό, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το γρήγορο πέρασµα στην e-εποχή ήταν εξαρχής στόχος του Μητσοτάκη, που όπως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης πιστεύει ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αναχαίτιση του ιού. «Ακούµε τους ειδικούς και προχωράµε. Θα δώσουµε σκληρή µάχη για να σώσουµε τους συµπολίτες µας. Αρνούµαι να βάλω στη ζυγαριά, να συνυπολογίσω οτιδήποτε άλλο, πέραν των ενεργειών για την προστασία της δηµόσιας υγείας» είναι η φράση που φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε µία από τις κρίσιµες συσκέψεις. Οι συνεργάτες του έχουν να κάνουν -όπως υποστηρίζουν- µε έναν ψύχραιµο, εργασιοµανή και αποφασιστικό άνθρωπο. Ακόµη και την 25η Μαρτίου, µετά την κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη, επέστρεψε στο Μαξίµου για τηλεφωνικά ραντεβού και µίνι συσκέψεις. «Τα δύσκολα είναι µπροστά» συνεχίζει να λέει στους συνεργάτες του, που µε... αθλητική περιβολή πλέον οι περισσότεροι µπαινοβγαίνουν στο γραφείο του για τα νέα του τελευταίου λεπτού. Και το κάθε λεπτό κρύβει πολλές µάχες, µέσα και έξω από το Μαξίµου, εκεί όπου γίνεται πόλεµος για την απόκρουση του κορονοϊού...

Tags
Back to top button