Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς το καλοκαιρινό «ματωμένο φεγγάρι» έσωσε τον Χριστόφορο Κολόμβο - Το πλήρωμα λιμοκτονούσε

Μετά την άφιξη του στην Αμερική το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποίησε άλλα τρία ταξίδια στον αποκαλούμενο «Νέο Κόσμο». Ωστόσο, το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη των ακτών της Κεντρικής Αμερικής ήταν και το πιο επικίνδυνο.

Στις 11 Μαρτίου 1502 ο Κολόμβος με τον στόλο του ξεκίνησαν από την Ισπανία για την Καραϊβική, αλλά μία επιδρομή από σαράκια (ξυλοφάγα έντομα) τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει δύο από αυτά. Με τα υπόλοιπα, έφτασε στη βόρεια ακτή του νησιού Τζαμάικα στις 25 Ιουνίου 1503.

Οι ιθαγενείς αρχικά υποδέχθηκαν το πλήρωμα του στόλου προσφέροντάς τους φαγητό και στέγη. Όσο περνούσαν οι εβδομάδες άρχισαν οι εντάσεις και οι ιθαγενείς σταμάτησαν να τους δίνουν τροφή. Μετά από έξι μήνες, οι άντρες του πληρώματος εξεγέρθηκαν, λήστεψαν και σκότωσαν κάποιους, ενώ όλοι πλέον απειλούνταν με λιμοκτονία.

Το ευφάνταστο σχέδιο εξαπάτησης από τον Κολόμβο Μπροστά στον κίνδυνο να πεθάνουν, ο Κολόμβος επινόησε ένα σχέδιο προκειμένου να αναγκάσει τους ιθαγενείς να τους δώσουν τροφή. Μέσα από το βιβλίο του Γερμανού μαθηματικού και αστρονόμου Γιοχάνες Μύλερ φον Κένιγκσμπεργκ, ο Κολόμβος βρήκε ότι η επόμενη έκλειψη Σελήνης θα γινόταν στις 29 Φεβρουαρίου 1504. Καθώς γνώριζε αυτή τη λεπτομέρεια, τρεις μέρες πριν από την έκλειψη ζήτησε να δει τον αρχηγό των ιθαγενών. Ο Κολόμβος του είπε ότι ο χριστιανικός Θεός τους ήταν θυμωμένος με αυτούς που άφηνε το πλήρωμα και τον ίδιο να λιμοκτονούν. Και για να δείξει τον θυμό του, σε τρεις μέρες θα τύλιγε το φεγγάρι με τις «φλόγες της οργής» και θα το εξαφάνιζε από τον ουρανό.

Τη μέρα της επερχόμενης έκλειψης όλοι οι ιθαγενείς περίμεναν να δουν το πρωτοφανές θέαμα. Μία ώρα μετά την εμφάνιση του φεγγαριού, ξεκίνησε η έκλειψη και το «ματωμένο φεγγάρι» φάνηκε στον ουρανό. Τρομοκρατημένοι οι ιθαγενείς από την έκλειψη, πήγαν στον αρχηγό τους και τον παρακάλεσαν να δώσει ότι ήθελε ο «περίεργος ταξιδιώτης», φτάνει να γυρνούσε το φεγγάρι πίσω. Με την υπόσχεση ότι θα μιλήσει στον Θεό, ο Κολόμβος κλείστηκε στην καμπίνα του για μία ώρα περίπου.

Με τη βοήθεια μίας κλεψύδρας χρονομέτρησε τις φάσεις της έκλειψης και λίγο πριν τελειώσει τους ανακοίνωσε ότι ο Θεός «συμφώνησε» να φέρει το φεγγάρι στην αρχική του μορφή. Οι ιθαγενείς και ο αρχηγός τους πίστεψαν τον Κολόμβο και για τους επόμενους μήνες παρείχαν τροφή σ΄ αυτόν και το πλήρωμά του. Η πρώτη βοήθεια από την Καραϊβική ήρθε στις 29 Ιουνίου 1504 και μετά από λίγες μέρες ο στόλος συνέχισε το ταξίδι του.... 


 

Tags
Back to top button