Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα για τις προμήθειες στα νοσοκομεία

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το τελευταίο 48ωρο, έπειτα από πολύμηνη νομοθετική αδράνεια, προκειμένου να κλείσει μνημονιακές εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα για μείζονα θέματα του χώρου της υγείας.

Σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ρυθμίσεις για το φάρμακο και ιδίως για τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις κεντρικές προμήθειες στα νοσοκομεία.

Η Αριστοτέλους χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τις προμήθειες «μια καθοριστική τομή για το Σύστημα Δημόσιας Υγείας, με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων», ενώ παράλληλα βάζει το τριπλό στοίχημα για «την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας».

Με ζητούμενο «την κεντρικοποίηση των προμηθειών» η ηγεσία της Αριστοτέλους ιδρύει νέο φορέα για τις προμήθειες υπηρεσιών και προϊόντων στο ΕΣΥ. Έτσι, την  Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα αντικαταστήσει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Η νέα αρχή θα διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και επτά μέλη. Ο πρόεδρος θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Όπως είχε διοριστεί στην υφιστάμενη Επιτροπή Υπηρεσιών Υγείας η πρόεδρός της, η νομικός κυρία Πετρούλα Σαρτζετάκη, η κόρη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Χρήστου Σαρτζετάκη, από τον πρώτο υπουργό Υγείας της… Αριστεράς, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η νεαρή κι ευειδής δικηγόρος συμπλήρωσε τον Μάρτιο δύο χρόνια ως επικεφαλής της ΕΠΥ, δύο χρόνια που χαρακτηρίστηκαν από την αδράνεια της Αριστοτέλους και τη συνεχή μετάθεση για αργότερα των κρίσιμων αποφάσεων όπως η κεντρικοποίηση των προμηθειών. Το μέλλον της κυρίας Σαρτζετάκη είναι άδηλο σε σχέση με τη νέα Αρχή. Ο νέος πρόεδρος πάντως πρέπει να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε συναφές πεδίο με τις ανάγκες οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ και να διαθέτει καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Ο υπουργός Υγείας θα διορίζει επίσης στην Επιτροπή έναν υπάλληλο της Οικονομικής Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, ένα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και έναν Διοικητή ΥΠΕ. Επίσης, ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και ένα μέλος με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠΥ
Η νέα αρχή, η ΕΚΑΠΥ, θα διαχειρίζεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, τις ετήσιες προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών, ύψους 1,76 δισ ευρώ – αυτή είναι η ετήσια δαπάνη για φάρμακα, υλικά και υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων. Πλέον, στον σχεδιασμό για τις κεντρικές προμήθειες θα περιλαμβάνονται εκτός από τα νοσοκομεία και τους εποπτευόμενους φορείς του ΕΣΥ, όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλα τα νοσοκομεία και οι μονάδες που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, όπως πχ το Ευγενίδειο, το Αρεταίειο, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία όπως το Ωνάσειο και το Παπαγεωργίου. Ωστόσο, αφήνεται το περιθώριο στα νοσοκομεία να προβαίνουν σε ατομικές «αγορές» προϊόντων, εάν η δαπάνη τους δεν ξεπερνά το ποσό των 60.000 ευρώ ετησίως, χωρίς τον ΦΠΑ.

Στις αρμοδιότητες της ΕΚΑΠΥ θα ανήκουν η δημιουργία, η τήρηση και η συνεχής επικαιροποίηση του Μητρώου Προμηθειών Υγείας το οποίο θα περιλαμβάνει άλλα τέσσερα Μητρώα: α) Μητρώο Προϊόντων και Προμηθευτών β) Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών, γ) Μητρώο Κόστους και Αναλώσεων και δ) Μητρώο Τεχνικών Προδιαγραφών.

Όπως προβλέπεται, επίσης, στο νομοσχέδιο, η ΕΚΑΠΥ θα καταρτίζει τους όρους των διακηρύξεων των διαγωνισμών και θα τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο παρακολούθησης του συνόλου των υπό εκτέλεση συμβάσεων στο χώρο της Υγείας, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ)» και «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)».

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ καταργείται το υπάρχον Παρατηρητήριο Τιμών και δημιουργείται Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανώτατων Αποδεκτών Τιμών, στο οποίο θα αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται με οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και οι οποίες θα δεσμεύουν όλα τα είδη διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων από τους φορείς.

Η Αρχή θα εισηγείται στον υπουργό Υγείας τον σχεδιασμό για κεντρικές προμήθειες, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων «ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων ετών, τις ήδη καταγραφείσες τάσεις ζήτησης… τον προαπαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης, τα αποθέματα και τους ρυθμούς απορρόφησης τους καθώς και το ύψος της προαπαιτούμενης δαπάνης».

Ακόμη, ιδρύεται μηχανισμός Εσωτερικής Διακίνησης Αδρανών Αποθεμάτων προϊόντων, επιτρέπει δηλαδή το ενδεχόμενο αποθέματα που μπορεί να έχει ένα νοσηλευτικό ίδρυμα να μετακινούνται σε άλλο.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Εξίσου μεγάλες προσδοκίες με το νομοσχέδιο για τις προμήθειες της Υγείας έχει εναποθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως και η κυβέρνηση, και στο νομοσχέδιο για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο παρουσιάζει σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο σχεδιασμός για το 2017 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περιλαμβάνει τη δημιουργία και τη λειτουργία 240 νέων δομών (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα, με την πρόσληψη 3.000 περίπου οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ.

Tags
Back to top button