, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις 24 ναυτικούς πυραύλους αεράμυνας τύπου RIM-7 Sea Sparrow. Στον ελληνικό στόλο, αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται από φρεγάτες και πυραυλακάτους του πολεμικού μας ναυτικού.
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους το Κίεβο από την στιγμή που το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό δεν συμμετέχει ενεργά στην σύρραξη. Πώς θα εκτοξεύουν οι Ουκρανοί αυτούς τους πυραύλους αφού δεν επιχειρούν σκάφη;
Η Ουκρανική Πατέντα
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ήρθε να δώσει νέο ουκρανικό δημοσίευμα γνωστής αμυντικής σελίδας, η οποία γνωστοποίησε ότι οι ελληνικοί πύραυλοι Sea Sparrow που θα παραδοθούν στην Ουκρανία θα εκτοξεύονται χερσαία από το ουκρανικό πυροβολικό.
Αναλυτικότερα, οι Ουκρανοί μηχανικοί έχουν τροποποιήσει κάποια συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, τόσο σοβιετικής όσο και δυτικής παραγωγής, για να μπορούν να εκτοξεύουν μεγαλύτερη ποικιλία βλημάτων. Αυτά τα συστήματα τα αποκαλούν «υβρίδια» ή συστήματα «Φράνκενσταιν» (FrankenSAM), διότι πολύ συχνά δημιουργούνται από την ένωση δύο επιμέρους πυραυλικών εκτοξευτών.
Μία τέτοια πατέντα εφάρμοσαν οι Ουκρανοί και στο γνωστό σοβιετικό σύστημα αεράμυνας Buk, το οποίο βρίσκεται και στο ελληνικό οπλοστάσιο. Ουκρανοί μηχανικοί τροποποίησαν παλαιούς εκτοξευτές συστοιχιών Buk, χαρίζοντάς τους την ικανότητα να εκτοξεύουν νεότερους τύπους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αεράμυνας RIM-7 Sea Sparrow.
Η διαδικασία τροποποίησης απαιτεί αρκετό χρόνο, για αυτό και ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει μεγάλη ποσότητα τέτοιων τροποποιημένων εκτοξευτών. Πάρα αυτά, από αυτό το σύστημα θα εκτοξεύονται οι ελληνικοί πύραυλοι Sea Sparrow που θα παραλάβει σύντομα το Κίεβο.
Το πρώτο τροποποιημένο σύστημα Buk τέθηκε σε λειτουργία το 2023 με απώτερο σκοπό να ενισχυθούν οι δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας. Έκτοτε αυτά τα «υβριδικά» συστήματα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναφορές ουκρανικών μέσων.
Όσο για τον πύραυλο RIM-7 Sea Sparrow, να σας ενημερώσουμε πως σε συμβατική χρήση (από μονάδες επιφανείας) επιδεικνύει εμβέλεια πυρός που φτάνει τα 20 χιλιόμετρα ή 10 ναυτικά μίλια. Η μέγιστη ταχύτητά του ξεπερνά τα 4.200 χλμ/ώρα, ενώ το σύστημα πλοήγησής του είναι ημι-ενεργού τύπου.