Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Πώς θα υπολογίσετε τις κινητές εορτές με βάση το Πάσχα

Οι εορτές τις Ορθοδοξίας ανήκουν σε δύο κατηγορίες: στις κινητές εορτές και στις σταθερές, εκείνες δηλαδή οι οποίες εορτάζονται μια συγκεκριμένη ημέρα έκαστου έτους.

Για να υπολογίσουμε τις κινητές εορτές, εκείνες δηλαδή που δεν εορτάζονται μια συγκεκριμένη ημερομηνία, πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε πότε πέφτει η ακριβής ημερομηνία του Πάσχα, καθώς με βάση αυτή την ημερομηνία υπολογίζονται οι περισσότερες κινητές εορτές.

Εν συντομία να πούμε ότι ο υπολογισμός για την εύρεση της ημερομηνίας του Πάσχα, βασίζεται σε μια σύνθετη αριθμητική πράξη με βάση κάποιες σταθερές. Έτσι αν για παράδειγμα θέλουμε να υπολογίσουμε πότε είχαμε  Πάσχα το 2008, θα πρέπει να κάνουμε την παρακάτω πράξη:

Α) (2008-2) /19=105,6

Β) παίρνουμε το υπόλοιπο της πράξης αυτής που είναι το 6 και το πολλαπλασιάζουμε με το 11 6*11=66

Γ) 66/30=2,2

Δ) παίρνουμε το υπόλοιπο της πράξης αυτής που είναι το 2 και το αφαιρούμε από το 44

42 σημαίνει 42 Μαρτίου δηλαδή 11 Απριλίου

Στις 11 Απριλίου προσθέτουμε τις 13 μέρες της διαφοράς του παλαιού ημερολογίου και έχουμε 24 Απριλίου ημέρα Πέμπτη. Η πρώτη Κυριακή μετά τις 24 Απριλίου είναι η 27 Απριλίου όπου και είχαμε Πάσχα το 2008.

Με βάση λοιπόν την ημερομηνία του Πάσχα υπολογίζονται οι παρακάτω εορτές:

Τελώνου και Φαρισαίου – Αρχή Τριωδίου 70 μέρες πριν το Πάσχα

Του Ασώτου 63 μέρες πριν

Της Απόκρεω 56 μέρες πριν

Τυροφάγου 49 μέρες πριν

Καθαρά Δευτέρα 48 μέρες πριν

Αγίου Θεοδώρου 43 μέρες πριν

Κυριακή της Ορθοδοξίας 42 μέρες πριν

Σάββατο του Λαζάρου 8 μέρες πριν

Κυριακή των Βαίων 7 μέρες πριν

Ζωοδόχου Πηγής 5 μέρες μετά το Πάσχα

Του Θωμά 7 μέρες μετά

Των Μυροφόρων 14 μέρες μετά

Ανάληψη του Χριστού 39 μέρες μετά

Πεντηκοστή 49 μέρες μετά

Αγ. Πνεύματος 50 μέρες μετά

Αγίων Πάντων 56 μέρες μετά

Αγίου Γεωργίου μετατίθεται 1 μέρα μετά το Πάσχα εκτός εάν το Πάσχα πέφτει πριν τις 23 Απριλίου οπότε και δεν μετατίθεται.

Επίσης πολλές άλλες εορτές έχουν καθιερωθεί να εορτάζονται άλλη ημερομηνία από αυτή που κανονικά είναι, όπως για παράδειγμα η Κυριακή των Προπατόρων, που έχει θεσπισθεί από την

Εκκλησία μας να εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου. Όταν όμως η 11/12 δεν είναι Κυριακή τότε αυτή μετατίθεται την αμέσως προσεχή Κυριακή.

Πηγή:

Tags
Back to top button