Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Πώς θα διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα των παιδιών

Όταν το παιδί σας βρίσκεται στη μέση ενός ξεσπάσματος, μπορεί να σας είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθείτε και να μην καταρρεύσετε, πρέπει ωστόσο να το αντιμετωπίσετε.

Για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2, τα ξεσπάσματα συχνά πηγάζουν από την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν για τις ανάγκες τους – μπορεί να θέλουν περισσότερο γάλα, αλλαγή πάνας, συγκεκριμένο παιχνίδι - αλλά δεν έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να το εκφράσουν. Έτσι απογοητεύονται και ξεσπούν υπερβολικά. 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, τα ξεσπάσματα είναι περισσότερο ένας αγώνας για την εξουσία. Γνωρίζουν τις επιθυμίες τους και τις διεκδικούν. Αν δεν ικανοποιηθούν, ξεσπούν! 

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να σταματήσετε αυτά τα ξεσπάσματα; Ακολουθούν 8 τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε.

Αγνοήστε το παιδί

Ο λόγος για τον οποίο δουλεύει αυτός ο τρόπος είναι ο εξής: Κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος, το παιδί σας είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου - συναισθήματα και λογική. Ό,τι και να πείτε λοιπόν δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα.

Είναι όπως κατά τη διάρκεια ενός πνιγμού. Δεν μπορεί κανείς να διδάξει αυτόν που πνίγεται πώς να κολυμπήσει. Δευ υπάρχει λοιπόν τίποτα που μπορείτε να κάνετε παρά να περιμένετε να ηρεμήσει και μόνο τότε να μιλήσετε. 

Δώστε χώρο στο παιδί σας

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί είναι να ξεσπάσει για να του περάσει ο θυμός. Αφήστε το λοιπόν (απλά βεβαιωθείτε ότι με τον τρόπο του δεν θα βλάψει τον εαυτό του.) Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τα συναισθήματά του και ανακτά τον αυτοέλεγχο.

Αποσπάστε του την προσοχή

Αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσον μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος. «Η τσάντα μου είναι γεμάτη με παιχνίδια που έχουν καιρό να δουν τα παιδιά μου και λαχταριστά σνακ», λέει η Αλίκη, μητέρα δύο παιδιών. «Κάθε φορά που αρχίζουν να παρεκτρέπονται βγάζω κάτι από την τσάντα, έτσι ώστε να τους αποσπάσω την προσοχή», συμπληρώνει η ίδια. Την επόμενη λοιπόν φορά που το παιδί σας θα θέλει να αγοράσετε όλα τα κουτιά των δημητριακών στο σουπερμάρκετ απλά πείτε του «Τι θα έλεγες να πάρουμε καλύτερα ένα παγωτό; Πάμε να με βοηθήσεις να διαλέξουμε γεύση.» Τα παιδιά έχουν πολύ μικρές απώλειες προσοχής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνήθως εύκολο να τα «ξεγελάσετε».

Μάθετε τι είναι εκείνο που βγάζει εκτός εαυτού το παιδί σας

Αυτό το τέχνασμα βοηθάει να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα στα δίχρονα. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν συνήθως ένα λεξιλόγιο μόνο περίπου 50 λέξεων και δεν μπορεί να συνδέσουν πολλές λέξεις σε μια πρόταση. Η επικοινωνία τους λοιπόν είναι περιορισμένη, αλλά έχουν επιθυμίες και ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται. Όταν λοιπόν δεν καταλαβαίνετε τις θέλουν να σας πουν, φρικάρουν και απελευθερώνουν την απογοήτευσή τους. Μια λύση είναι η νοηματική γλώσσα ή υπογραμμίστε περισσότερο λέξεις κλειδιά όπως γάλα, κούραση, ύπνος ώστε να συνεννοείστε καλύτερα. Μπορείτε επίσης να του πείτε «Δείξε μου τι θέλεις για να το καταλάβω και να σε βοηθήσω».

Μπορεί το τελευταίο πράγμα που να θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος να είναι οι αγκαλιές, αλλά έτσι πραγματικά θα βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει. Μιλάμε για τις μεγάλες σε διάρκεια, σταθερές αγκαλιές που χαλαρώνουν όλα τα παιδιά . Έτσι αισθάνονται ασφαλείς και τους δίνετε να καταλάβουν ότι νοιάζεστε. Άλλωστε μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ασφαλές μέρος για να εκτονώσουμε όλα τα συναισθήματά μας: τι καλύτερο από την αγκαλιά της μαμάς;

Δώστε στα παιδιά κίνητρά ώστε να συμπεριφέρονται σωστά

Ορισμένες καταστάσεις είναι δύσκολες για τα παιδιά να τις χειριστούν. Όπως το να κάθονται ήσυχα σε μια εκκλησία ή σε ένα εστιατόριο. Όταν λοιπόν ζητάμε πολλά, επιτρέπεται η δωροδοκία. Ενώ λοιπόν είστε στο δρόμο για ένα εστιατόρια πείτε «Η μαμά θέλει να κάτσεις φρόνιμα απόψε. Πραγματικά πιστεύω ότι είσαι πλέον μεγάλος και μπορείς να το κάνεις. Κι αν τα καταφέρεις όταν επιστρέψουμε σπίτι θα δούμε ένα βίντεο, μαζί.» Εάν το παιδί σας αρχίζει να χάνει τον έλεγχο κάποια στιγμή, υπενθυμίστε του την μεταξύ σας «συμφωνία.» Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

Μιλήστε ήρεμα

Αυτό είναι εύκολο στα λόγια αλλά δύσκολο στην πράξη. Οι ειδικοί όμως επιμένουν ότι θα πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος του παιδιού. Πολλά παιδιά καταφεύγουν στα ξεσπάσματα απλά και μόνο για να σας τραβήξουν την προσοχή είτε αρνητικά είτε θετικά. Μιλώντας όμως σε ένα χαλαρωτικό τόνο της φωνής σας δείχνετε στο παιδί ότι με τις φωνές και την ακραία συμπεριφορά δεν θα καταφέρει τίποτα. Στην πραγματικότητα θα το ηρεμήσετε.

Απομακρυνθείτε από τον «τόπο του εγκλήματος»

Είναι μια πολύ καλή στρατηγική. Αν το παιδί σας αρχίζει να σέρνεται στα πατώματα επειδή θέλεις ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή ένα γλύκισμα μεταφέρετε τον σε μια διαφορετική περιοχή του καταστήματος ή έξω μέχρι να ηρεμήσει. Αν απομακρυνθείτε από την «κόκκινη περιοχή» μπορεί πραγματικά να αλλάξει συμπεριφορά.

Πηγή: baby.gr

Tags
Back to top button